szerző:
MTI

Cáfolta az egyik iráni állami bank vezetője, hogy az iráni pénzintézetek kivonják tőkéjüket Európából. Előzőleg két iráni lap is arról számolt be a gazdasági ügyekben illetékes külügyminiszter-helyettesre hivatkozva, hogy kimenekítik az iráni tőkét Európából a perzsa államot vitatott atomprogramja miatt sújtó szankciók szigorításától tartva.

Az egyik újság pontos összeget is mondott, eszerint 75 milliárd dollárt vonnak ki, hogy elkerüljék zárolását. Mohszen Talai külügyminiszter-helyettes úgy nyilatkozott a hetilapnak, hogy az európai bankokban befektetett iráni tőke egy részét aranyra és részvényekre váltották át, a fennmaradó részt pedig átutalták ázsiai pénzintézetekbe.

Az állami kézben lévő Bank Mellat ügyvezető igazgatója azonban cáfolta a tőkekivonásról szóló híreket. "Ez a téma még csak fel sem merült" – idézték szerdai újságok Ali Divandari nyilatkozatát, amelyet előző nap adott a Mehr félhivatalos hírügynökségnek. "Az iráni bankoknak nincs semmilyen problémájuk az európai pénzintézetekkel, ezért nincs ok arra, hogy az európai bankokból áthelyezzék pénzbetéteiket" – tette hozzá.

Iránt 2006 óta három ENSZ-szankciócsomag is sújtotta nukleáris programja miatt, amelyről mások mellett az Egyesült Államok is azt gyanítja, hogy atomfegyver előállítását szolgálja. Teherán a büntetőintézkedések ellenére kitart urándúsítási programja mellett, és lényegében elutasította a nagyhatalmak legutóbbi, szombaton átadott ajánlatát is. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Oroszország, Németország, Franciaország és Kína az urándúsítás leállításáért cserébe gazdasági előnyöket kínál Teheránnak, amely ugyanennek a javaslatnak egy korábbi változatát két éve már elvetette.

Korábban EU-diplomaták közölték, hogy az unió a legnagyobb iráni bank, az állami Bank Melli pénzbetéteinek befagyasztására készül, de meg akarják várni Teherán hivatalos válaszát az új ajánlatra. Az Egyesült Államok októberben már szankciókat vezetett be a Bank Melli és más iráni intézmények mellett az iráni hadsereg egy része ellen is. A Bank Mellat alaptalannak nevezte azokat a washingtoni vádakat, miszerint pénzügyi szolgáltatásokkal támogatja az iráni atomprogramot.

A rekord kőolajárak révén Irán hatalmas bevételekre és nem várt nyereségre tesz szert, áprilisban valutatartaléka meghaladta a 80 milliárd dollárt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Világ

Irán nem hagy fel az urándúsítással

Irán elutasítja a nagyhatalmak minden olyan együttműködési javaslatát, amelyben azt követelik tőle, hogy cserébe függessze fel urándúsító tevékenységét - közölte a teheráni kormány szóvivője, miután az Európai Unió külpolitikai főképviselője átadott az ország vezetésének egy újabb, ilyen tartalmú javaslatot.