szerző:
MTI

Péntek reggel nyitás után nem sokkal áttörte a 240 forintos technikai – és egyben lélektani – küszöböt az euró árfolyama.

Az eurót kilenc óra után 239,65/75 forinton jegyezték a budapesti bankközi kereskedelemben, szemben az előző nap délutáni 240,70/85 forinttal. Az euró árfolyama eddig csak egyetlen esetben tartózkodott 240 forint alatt, mégpedig 2003. január 2-től 16-ig 235 forint közvetlen közelében. Erre a szintre a 2002 december végi 245-ről esett le, majd 2003. január 17-én oda is ugrott vissza.

A piacokon kialakulóban lévő vélemény szerint a 240 forintos küszöb áttörésével megnyílt az út a forint előtt a szinte akadálytalan erősödés felé. A 240 forintos küszöb azért állított technikai akadályt a forint erősödése elé, mert 240,01 forintnál volt az MNB beavatkozási sávjának erős széle és a sáv 2008. február 26-i eltörlését követően nagy tömegben maradtak meg itt „kiütésre váró” opciók.

A határ áttörésével realitássá lépett elő a nagy londoni pénzintézetek által a napokban a szlovák korona felértékelése apropóján kiadott forintárfolyam-előrejelzés. A Goldman Sachs például háromhavi távlatban az eddigi 252 forint/euróról 238-ra, féléves távlatban 245-ről 230-ra, tizenkét havi távlatban pedig 225 forintra módosította az euró forintárfolyamára adott előrejelzését.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

A forintárfolyam 225-ig erősödhet, a kamat 9 százalékra nőhet

A forinterősödéssel összhangban az elmúlt egy hónapban jelentősen leépültek a rövid – vagyis gyengülésre játszó – forintpozíciók a felzárkózó piacokon aktív globális befektetési alapok portfolióiban, áll az egyik vezető globális befektetési ház csütörtökön Londonban közzétett júniusi felmérésében.