szerző:
MTI/hvg.hu

A legnagyobb cseh gyógyszergyár, a Zentiva vezetősége pénteken elégtelennek minősítette, és elutasította a PPF Holding N.V.-hez tartozó Anthiarose pénzügyi befektető ajánlatát, miután szerdán a francia-német Sanofi-Aventis gyógyszergyár versengő ajánlatára is azt tanácsolta a befektetőknek, hogy egyelőre ne foglalkozzanak vele. A Zentiva vezetősége július első hetére ígér részletesebb jótanácsokat a befektetőknek, vagyis elhúzódó licitálás várható.

A Zentiva központi épülete. Még adnak pár javallatot
© tyden.cz
Az Anthiarose révén a PPF Holding N.V. részvényenként 950 koronát, összesen 1,48 milliárd eurót kínál a Zentiva nem nála lévő többségéért. A Sanofi-Aventis ajánlata részvényenként 1050 korona, összesen 1,66 milliárd euró, szintén a nem nála lévő részvényekre.

A Zentiva legnagyobb részvényese a Sanofi-Aventis Group 24,9 százalékkal, a második közösen a Generali PPF Holding B.V. és a PPF Group N.V. 19,2 százalékkal, a harmadik a Fervent Holdings Limited 7,6 százalékkal. A Zentiva vezetői és alkalmazottai együtt a társaság részvényeinek 5,9 százalékát birtokolják. További intézményi és magánbefektetők tulajdonában van a Zentiva 42,4 százaléka.

A jelentős generikus (utángyártott) termékskálát kínáló Zentiva adózott eredménye az első negyedévben 470 millió cseh korona volt, 9,5 százalékkal kevesebb a tavalyi első negyedévinél, a törökországi terjeszkedés költsége miatt. Az üzemi eredmény 6,5 százalékkal 810 millió koronára, a nettó bevétel 29,6 százalékkal 4,379 milliárd koronára nőtt az időközben megszerzett részesedésekkel együtt. Csehországban – a cég szerint a vizit- és a receptdíj bevezetése miatt – és Romániában csökkent a forgalom, másutt nőtt. Tavaly a Zentiva 1,456 milliárd cseh koronás adózott eredményt ért el kisebbségi részesedések nélkül, 35,9 százalékkal kevesebbet a 2006-os 2,289 milliárdnál, amely rekord volt a cég történetében.

A visszaesést a cseh gyógyszerpiac vártnál nagyobb áreróziójának, az értékesítési szervezet bővítésébe fektetett, növekvő költségnek és a romániai értékleírások okozta egyszeri tételeknek tulajdonították, továbbá annak is, hogy Romániában az első kilenc hónap átlagában 10 százalékkal, a harmadik negyedben 61 százalékkal kevesebb bevételt értek el az egy évvel korábbinál, az ottani terjeszkedés ellenére. Ezt nagyrészt a román kormány gyógyszerár-politikájával és a romániai terjesztők fizetési késedelmeivel magyarázták. Egyelőre a törökországi terjeszkedés költsége is rontotta az eredményességet.

Az üzemi eredmény 34,3 százalékkal 2,17 milliárd cseh koronára csökkent 3,303 milliárdról. A forgalom 19 százalékkal 16,67 milliárd koronára nőtt a 2006-os 14,003 milliárdról, kissé elmaradva a tavalyi év közben kétszeresére emelt, 20 százalékos vállalati előrejelzéstől. A bevétel nagy növekedéséhez 2,755 milliárd koronával járult hozzá az új török részleg, az Eczacibasi-Zentiva, amely a harmadik negyedévtől szerepel a csoportmérlegben. Nélküle egészében alig nőtt volna a bevétel, mert a cseh és a román piac visszaesett.

A cég már a közeljövőben Közép- és Kelet-Európa vezető gyógyszeripari cégévé akar válni, legnagyobb egyedi részvényese, a francia-német Sanofi-Aventis támogatásával, tavaly evégett a török és a magyar piacra lépett be a Zentiva. Tavaly Szlovákiában 14 százalékkal 2,156 milliárd cseh koronára, Lengyelországban 11,8 százalékkal 2,173 milliárd koronára, Oroszországban 19,9 százalékkal 1,579 milliárd koronára nőtt a bevétel. Az újabb piacok közül Romániában 19,5 százalékkal 1,995 milliárd koronára csökkent a nettó bevétel. Ukrajnában 23,1 százalékkal 492,4 millió koronára, a balti államokban 41,7 százalékkal 290,8 millió koronára emelkedett a nettó bevétel. Magyarországon 1444,7 százalékkal 251,9 millió koronára ugrott a nettó bevétel a 2006-os 16,3 millióról. Eközben Csehországban 6,8 százalékkal csökkent a nettó értékesítés, 4,74 milliárd koronára, mert a cseh kormány korlátozza az egészségügyi kiadások növekedését.

Erre az évre ismét 20 százalék körüli bevétel-növekedést várnak a Zentivánál, a török piac nélkül számolva a forgalom 5 százalékos bővülésében bíznak. Az idei növekedés motorjának Törökország, Oroszország és Ukrajna ígérkezik, esetleg némi javulás lesz Romániában, és várhatóan a második félévben stabilizálódik a hazai, cseh piac is. Az első félévben még mind Romániában, mind Csehországban forgalomcsökkenés várható az egy évvel korábbihoz képest.

Tavaly tavasszal belépett a magyarországi gyógyszergyártó piacra is a Zentiva. Tavaly március elején a csehek megállapodtak a francia-német Sanofi-Aventis gyógyszergyárral, hogy annak magyarországi gyárától átveszi mintegy kéttucatnyi generikus gyógyszer készítését. A Zentivához került, összesen 23 generikus készítmény forgalma 2006-ban együttesen 11 millió euró volt. A Sanofi-Aventis már 2006. márciusban megvette a Zentiva 24,9 százalékát 430 millió euróért.

A Zentiva maga 2006-ban megvette a román Sicomed utángyártót, és egyébként is gyorsan terjeszkedik Kelet-Európában. Piacvezető Csehországban, Szlovákiában és a romániai terjeszkedés révén élre állt az ottani generikus piacon, habár az vállalati eredményt ez tavaly megterhelte. Gyorsan terjeszkedik Lengyelországban, Oroszországban, Ukrajnában és a balti államokban. Tavaly a bevételének 71,5 százaléka származott külföldről a 2006-os 63,7 százalék és a 2005-ös 49 százalék helyett.

Tavaly március elején az egyik vezető török utángyártó, az Eczacibasi Generic Pharmaceuticals – a nagyságra harmadik török gyógyszergyár – 75 százalékát szerezte meg a Zentiva 460 millió euróért, ez az eddigi legnagyobb külföldi beruházása, és ezzel Törökország a második számú piaca lett. Az ügyletet tavaly július elején zárták.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Gazdaság

Trösztellenes razzia a gyógyszergyárakban

Trösztellenes vizsgálatokat végeztek az Európai Bizottság szakemberei az Európai Unió több tagországának gyógyszergyáraiban - jelentette be szerdán Neelie Kroes versenyügyi felelős.

MTI Plázs

Jelentősen csökkent a lakosság gyógyszerfogyasztása

Jelentősen csökkent a lakosság gyógyszerfogyasztása a tavaly bevezetett új szabályok következtében. A szülők a korábbinál kevesebb antibiotikumot adnak a gyerekeknek. A nehezebben hozzáférhető, már csak receptre kapható Algopyrin népszerűsége viszont még mindig nagy - írta pénteken a Népszabadság.

MTI Gazdaság

Kevesebb gyógyszert fogyasztunk

Magyarországon komoly trendváltás történt a gyógyszerpiacon: míg a 2007-et megelőző hat évben a globális szintnél jóval gyorsabban, átlagosan 15 százalékot meghaladó ütemben nőtt a gyógyszer-értékesítés, tavaly 5-15 százalékos szűkülést mértek - írta a Világgazdaság.

HVG Hetilap

A cseh Zentiva

A cseh Zentiva generikusgyógyszer-gyártó 460 millió euróért megveszi a tavaly 201 millió eurós forgalmat elért...

MTI Gazdaság

A Richter a térség legnagyobb gyógyszeripari konszernje lesz

A Richter Gedeon Nyrt. bejelentette társulási szándékát a Polpharma társasággal, amely Lengyelország legnagyobb generikus gyógyszergyártója – közölte a gyógyszergyár a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. A Polpharma tulajdonosa a Genefar BV.