szerző:
MTI

A Transparency International szervezet legújabb korrupciós barométere azt mutatja, hogy húsz évvel a rendszerváltás után a posztkommunista reformországok továbbra is az aktív és a passzív megvesztegetések elsődleges áldozatai - írta a Der Standard című osztrák liberális lap csütörtöki számában megjelent jegyzetében Paul Lendvai. Ez igaz többek között Magyarországra, Horvátországra és Szlovákiára is.

Magyarországon már évek óta a politikai hatalmi harc alkotórészének tekintik azokat a korrupciós vádakat, amelyeket elsősorban az egymással igen rossz viszonyban lévő szocialisták és a jobboldali-konzervatív Fidesz-tagok vetnek egymás szemére. A magyar származású neves osztrák publicista utalt arra, hogy az ausztriai választási kampánnyal összefüggésben a magyar sajtó is felidézte azokat a ragyogó üzleteket, amelyeket Hans-Peter Haselsteiner osztrák milliomos vállalkozó, a Strabag vállalat társtulajdonosa az "eurocant" tanácsadó cég segítségével a magyar építőiparban nyélbe ütött. A lobbicég társtulajdonosa és ügyvezetője 2006 elejéig az az Alexander Zach volt, aki kedden mondott le az osztrák Liberális Fórum elnöki tisztségéről.

A "demokrácia támogatásának" (Haselsteiner) jelszavával, illetőleg "európai szolidaritásból" 2003 és 2006 között több milliárd forint folyt be mindenekelőtt a liberálisok (SZDSZ) kasszájába, akik 2002 óta a koalíciós kormányból közelmúltban történt kiválásukig a nagy volumenű befektetési megbízásokért elsődlegesen felelős gazdasági tárcát irányították - írta Paul Lendvai. Az "eurocanton" keresztül azonban áttételesen a szocialisták, sőt még egy Fidesz-politikus is részesült a pénzügyi támogatásból.

A szerző mindkét oldal számára kínosnak tekinti a rendkívül kifizetődő kapcsolatokat, amelyek egyfelől korábbi magas rangú SZDSZ-tisztségviselők, másrészt a politikai ambíciókat tápláló karintiai építési vállalkozó (a Strabag-elnök a Liberális Fórum legfőbb pénzügyi támogatója és képviselőjelöltje) megbízásából eljáró, magukat ügyesen liberális politikusoknak álcázó lobbisták között kiépültek. Lendvai szerint a Hans Peter Martin európai parlamenti képviselőtől származó feljelentés Magyarországon is hozzájárulhat a jelentős Strabag-megbízások körüli korrupciós botrány régen esedékes leleplezéséhez.

Itthon

Profil dokumentumok a Strabag magyarországi megvesztegetéseiről

A Profil osztrák hírmagazin hétfőn megjelenő számában olyan feljegyzéseket és emlékeztetőket tesz közzé, amelyek tovább erősítik azokat a feltételezéseket, miszerint a Strabag építőipari konszern nagyösszegű megbízások elnyerésének reményében pénzelte a magyarországi pártokat. A pénzeket az Eurocontacton keresztül továbbították a pártoknak, egyelöre csak találgatni lehet, a mintegy 27 millió euróból, azaz 6,5 milliárd forintból kinek mennyi jutott.

MTI Világ

Strabag-botrány: Zach visszautasítja a Profil vádjait

Visszautasította az osztrák Liberális Fórum (LIF) elnöke a Profil című hírmagazinban megjelent vádakat, amelyek szerint a Strabag osztrák építési konszern üzleti előnyszerzés céljából magyarországi pártoknak adományokat juttatott 2003 és 2005 között.