szerző:
MTI/hvg.hu

A következő 15-16 hónapra, a privatizáció lezárásáig biztosított a lóversenyfogadás szervezés finanszírozása a dunakeszi ingatlan eladásából származó bevételből – közölte Vajtó Lajos, a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. ügyvezetője.

Overdose, a magyar csodamén. A v ersenyeztetés is jól futhat
© Fazekas István
A társaság további egy évre, 2009-re megkapta a működési engedélyt az adóhivatal szerencsejáték-felügyeleti főosztályától. Vajtó Lajos hangsúlyozta, hogy a magyar lóversenyzés 2008-ban annyi támogatást kapott, mint a legeredményesebb öt olimpiai sportág. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) korábbi tájékoztatása szerint 800 millió forint támogatás jutott a társaságnak a lóversenyeztetés fenntartására.

A magyar lóversenyezés a régióban élen jár: 2008-ban 33 galopp és 53 ügető versenynapot tartottak, míg a Ausztriában mindössze 20, Szlovákiában pedig 25 versenynap volt.

Az ügyvezető elmondta, hogy a lóversenyfogadás szervezése mindaddig veszteséges tevékenység marad, amíg nem épül ki országos fogadási hálózat megfelelő informatikai infrastruktúrával. Ez a becslések szerint mintegy öt milliárd forintba kerülne. Ezért van szükség a privatizációra, hogy ez megvalósulhasson és a tevékenység nyereségessé váljon. A társaság megtette a szükséges lépéseket a privatizáció előkészítésére, az a továbbiakban a privatizációs stratégiától függ – mondta Vajtó Lajos.

Egy privatizációs kísérlet már kudarcba fulladt 2008-ban. A Pénzügyminisztérium az év márciusában eredménytelenné nyilvánította a lóversenyfogadásra és a bukmékeri rendszerű fogadás szervezésére kiírt – 20 éves koncesszióra szóló – pályázatot. Ezzel egy időben – a sikeres koncessziós pályázat hiányában – eredménytelenül zárult a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő privatizációs pályázata a két állami tulajdonú „lovi” cégre, a Kincsem Parkot birtokló és üzemeltető Nemzeti Lóverseny Kft. és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. eladására.

Magyarországon jelenleg a totalizatőr játék honos, bukmékeri rendszerű fogadás nincs. A totalizatőr játékban a fogadásszervező a játék díjából befolyt összeg meghatározott hányadát fizeti ki a nyertesek között nyereményként. A bukmékeri fogadásban a fogadásszervező a fogadó játékosnak nyereményszorzó alapján pénzösszeget ajánl fel, és azt nyerés esetén a megállapodás szerint fizeti ki.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Hét nap

ELADOTT LÓVERSENYPÁLYA

Ötvenhektárnyi erdőt, gyepet és kivett művelési ágú mezőgazdasági területet adott el az így alig 100 hektárosra...