szerző:
MTI

A forint erősítésével jutalmazta a piac a jegybank támogatási szándékát hétfőn.

A bankközi kereskedelemben az eurót 308,80 forinton jegyezték  hétfőn délután négy órakor, szemben a péntek délutáni 313,00 forinttal, ami 1,30 százalékos forint erősödésnek felel meg. Az euró délelőtt az európai kereskedés kezdetén már 308 forint körül állt, majd az árfolyam járt 306 forintnál is a nap folyamán.

A forint - és a térségbeli devizák - árfolyamának erősödését egyértelműen a jegybanki verbális intervenció hatásának tulajdonítják a piacon.

Simor András a monetáris tanács rendkívüli, pénteki és vasárnapi üléseit követően arról beszélt, hogy az MNB kész a teljes monetáris politikai eszköztár alkalmazására a forint gyengülésének megállítása érdekében. Így rövidlejáratú eurót bocsát a pénzintézetek rendelkezésére, megpróbálja ezek használatára ösztönözni a bankokat, valamint eurót ad el és forintot vásárol a piacon; összességében tehát mindent megtesz azért, hogy a pénzügyi piaci folyamatok ismét összhangba kerüljenek a reálszféra kilátásaival.

A zloty erősödéséhez hozzájárult Slawomir Skrzypeknek, a lengyel jegybank kormányzójának Bázelben a deviza alulértékeltségéről és a jegybank intervenciós készségéről tett kijelentése is. A forint eközben javította pozícióját a lengyel zlotyval szemben is, hiszen árfolyama 66,30-ról 65,20-ra erősödött.

A dollárt 244,35 forinton jegyezték hétfőn délután a bankközi kereskedelemben a pénteki 247,00 forint után. A dollár erősödött az euróval szemben: az EKB hétfőre 1,2565 dollárban állapította meg az euró referencia árfolyamát a pénteki 1,2658 dollár után. Késő délutánra a veszteség mérséklődött, az euró árfolyama visszatért 1,26 dollár fölé.

A svájci frankot 209,92 forinton jegyezték délután négy órakor, szemben a péntek délutáni 214,99 forinttal. Az MNB (délben megállapított) hivatalos svájci frank devizaárfolyam-jegyzése 212,53 forint a pénteki 215,56 forint után.

A japán jen jegyzése (100 jen) 246,60 forinton áll a pénteki 251,94 forint után. Az MNB hivatalos jegyzése 249,51-re változott 257,16 forintról.

A bankközi forintpiacon az egynapos finanszírozási kamat (o/n) változatlanul 9,30 százalék közelében áll.

Eredményesen zárultak az MNB piacélénkítési céllal tartott deviza-swap tenderei: A 3 hónapos swap tenderen 100 millió euró, a 6 hónaposon 124 millió euró került allokálásra.

Az állampapírok másodpiacán a forint erősödése ellenére is kissé lejjebb mentek a hozamok alig érezhető érdeklődés mellett. A piac további költségvetési/monetáris hírekre vár. A 3 éves lejárat ÁKK referencia hozama 14,02 százalék (-33 bázispont), az 5 évesé 13,36 százalék (-8 bázispont), a 10 évesé 12,31 százalék (-16 bázispont).

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Gazdaság

Erősödéssel nyitott a forint

Erősödéssel kezdte a hetet a hazai deviza: hétfő reggel kilenc órakor az euró árfolyama kilenc forinttal a pénteken beállított történelmi csúcs alatt járt.

MTI Gazdaság

Több fronton is beavatkozik a jegybank a forint védelmében

Több eszközzel egyszerre próbálja a forint stabilitását megteremteni a Magyar Nemzeti Bank: rövid lejáratú eurót bocsát a pénzintézetek rendelkezésére, megpróbálja ennek használatára ösztönözni a bankokat, valamint eurót ad el és forintot vásárol a piacon - jelentette ki a jegybank elnöke hétfőn az MR1-Kossuth Rádiónak adott interjújában.