szerző:
MTI

A világgazdaság egy teljes évi össztermékének (GDP) megfelelő összeggel zuhanhatott eddig a befektetési eszközök globálisan összesített értéke a pénzügyi válság miatt, írta egy banki becslést idézve a Financial Times hétfőn.

A pénzügyi termékek piaci értékvesztése meghaladhatta az 50 ezer milliárd dollárt; ez hozzávetőleg egy évi globális GDP-érték, írta a londoni gazdasági napilap az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) számításait ismertetve.

A jelentés szerint Ázsiát "aránytalan mértékben" sújtották a tőkepiaci árfolyamzuhanások: Japánt nem számolva ezen a földrészen tavaly 9625 milliárd dolláros befektetési veszteséget okozott a piaci termékek áresése. E veszteség a japán gazdaságon kívüli ázsiai összesített GDP-érték 109 százalékának felelt meg.

A pénzügyi válság okozta hatalmas befektetési veszteségekre nagy londoni elemző házak is felhívták már a figyelmet.

A JP Morgan bankcsoport egy tavaly év végi felmérése szerint csak 2008 harmadik negyedévében az amerikai háztartások vagyona összesen 2800 milliárd dollárral, 4,7 százalékkal csökkent az előző negyedévről.

A 2007 harmadik negyedévében mért addigi csúcshoz viszonyítva a háztartások összesített vagyonvesztése a tavalyi azonos időszak végéig 7100 milliárd dollár volt, ami azt jelenti, hogy egy év alatt a lakossági vagyon 11,1 százaléka veszett oda az Egyesült Államokban.

A JP Morgan becslése szerint a tavalyi negyedik negyedévben további négyezer milliárd dolláros összesített háztartási vagyonvesztést okozhatott az Egyesült Államokban a közvetlenül vagy befektetési alapokon keresztül birtokolt vállalati papírok folytatódó értékzuhanása.

MTI Gazdaság

Az amerikai GDP 6,2 százalékkal csökkent a negyedik negyedévben

Az Egyesült Államok gazdasága éves szinten 6,2 százalékkal zsugorodott a tavalyi negyedik negyedévben - közölte pénteken az amerikai kereskedelmi minisztérium a korábbi 3,8 százalékos előzetes GDP-csökkenési becslést erősen felülvizsgálva. Az elemzők 5,4 százalékos GDP-csökkenés bejelentését várták.

MTI Gazdaság

Eurostat: egy százalékkal csökkent a magyar GDP

Az EU statisztikai hivatalának csütörtökön kiadott első növekedési becslése szerint a tavalyi negyedik negyedben 1,0 százalékkal csökkent Magyarország hazai összterméke (GDP) a harmadik negyedhez képest. Az egy évvel korábbihoz - vagyis 2007 negyedik negyedéhez - viszonyítva ugyancsak 1,0 százalékos a visszaesés.