szerző:
MTI

A világgazdaság egy teljes évi össztermékének (GDP) megfelelő összeggel zuhanhatott eddig a befektetési eszközök globálisan összesített értéke a pénzügyi válság miatt, írta egy banki becslést idézve a Financial Times hétfőn.

A pénzügyi termékek piaci értékvesztése meghaladhatta az 50 ezer milliárd dollárt; ez hozzávetőleg egy évi globális GDP-érték, írta a londoni gazdasági napilap az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) számításait ismertetve.

A jelentés szerint Ázsiát "aránytalan mértékben" sújtották a tőkepiaci árfolyamzuhanások: Japánt nem számolva ezen a földrészen tavaly 9625 milliárd dolláros befektetési veszteséget okozott a piaci termékek áresése. E veszteség a japán gazdaságon kívüli ázsiai összesített GDP-érték 109 százalékának felelt meg.

A pénzügyi válság okozta hatalmas befektetési veszteségekre nagy londoni elemző házak is felhívták már a figyelmet.

A JP Morgan bankcsoport egy tavaly év végi felmérése szerint csak 2008 harmadik negyedévében az amerikai háztartások vagyona összesen 2800 milliárd dollárral, 4,7 százalékkal csökkent az előző negyedévről.

A 2007 harmadik negyedévében mért addigi csúcshoz viszonyítva a háztartások összesített vagyonvesztése a tavalyi azonos időszak végéig 7100 milliárd dollár volt, ami azt jelenti, hogy egy év alatt a lakossági vagyon 11,1 százaléka veszett oda az Egyesült Államokban.

A JP Morgan becslése szerint a tavalyi negyedik negyedévben további négyezer milliárd dolláros összesített háztartási vagyonvesztést okozhatott az Egyesült Államokban a közvetlenül vagy befektetési alapokon keresztül birtokolt vállalati papírok folytatódó értékzuhanása.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Gazdaság

Az amerikai GDP 6,2 százalékkal csökkent a negyedik negyedévben

Az Egyesült Államok gazdasága éves szinten 6,2 százalékkal zsugorodott a tavalyi negyedik negyedévben - közölte pénteken az amerikai kereskedelmi minisztérium a korábbi 3,8 százalékos előzetes GDP-csökkenési becslést erősen felülvizsgálva. Az elemzők 5,4 százalékos GDP-csökkenés bejelentését várták.

MTI Gazdaság

Eurostat: egy százalékkal csökkent a magyar GDP

Az EU statisztikai hivatalának csütörtökön kiadott első növekedési becslése szerint a tavalyi negyedik negyedben 1,0 százalékkal csökkent Magyarország hazai összterméke (GDP) a harmadik negyedhez képest. Az egy évvel korábbihoz - vagyis 2007 negyedik negyedéhez - viszonyítva ugyancsak 1,0 százalékos a visszaesés.