szerző:
MTI

Romániában februárban 6,9 százalékra gyorsult az éves infláció a januári 6,7 százalékról – jelentette be szerdán a nemzeti statisztikai hivatal. Az elemzői várakozásokban az infláció 6,5 százalékra történő lassulása szerepelt.

A lej csekély mértékben azonnal csökkent az euróhoz képest az adatközlés után: árfolyama 4,2870/20 /euróra esett a keddi 4,2848/euró záróárfolyamhoz képest. Az elemzők szerint a központi bank várhatóan az infláció gyorsulására tekintettel nem dönt majd erőteljes kamatmérséklésről, egyéb eszközökkel viszont (például a kötelező banktartalék mérséklésével) igyekszik ellensúlyozni a növekedési ütem erőteljes csökkenését.

A Nemzetközi Valutaalap a Romániával kötendő megállapodásban várhatóan hangsúlyt helyez majd az infláció mérséklésének fontosságára, a szigorúbb pénzpolitika követésére. Az IMF küldöttsége kedden érkezett meg Romániába, ahol március 25-ig tartózkodik, és tárgyal az országnak nyújtandó hitelcsomagról - jelentette be az IMF illetékese szerdán. Az országnak nyújtandó segítség nagyságáról nem közöltek adatokat, de az egyes információk szerint elérheti a 20 milliárd euró körüli összeget is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Gazdaság

Londoni elemzők: Románia is mély recesszióban lesz

Románia, amely tavaly még kiemelkedő ütemben növekedett, mély recesszióba süllyed az idén, de legkésőbb jövőre, áll vezető londoni befektetési házak legújabb előrejelzéseiben. Citybeli elemzők szerint ha a román bankrendszer komoly nyomás alá kerülne, az a térség más országaiban is gondokat okozhat.

MTI Gazdaság

Brutális gazdasági lassulás Romániában

Románia növekedési üteme 2008 negyedik negyedében 2,9 százalékra lassult a harmadik negyedévi 9,2 százalékos ütemről, a Kelet-Európát sújtó, a piacok beszűkülésével járó globális válság hatására.

MTI Gazdaság

Románia gazdasága nem süllyed recesszióba

Románia gazdasága az idén is növekedni fog, jelentette ki szerdán Traian Basescu román államfő, aki továbbra is bizakodó, jóllehet a tavalyi utolsó negyedévben a növekedési ütem hirtelen 2,9 százalékosra lassult éves egybevetésben. Az elnök szerint 1,5-2 százalékos növekedés is elképzelhető idén, dacára egyes, visszaesést jósló becsléseknek.

MTI Gazdaság

Románia is uniós pénzügyi segítséget kér, nincs gyors euróbevezetés

Várhatóan pénzügyi segítségről kezd tárgyalásokat Romániával az Európai Unió – jelentette be hétfő este Brüsszelben Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa. Románia érdeklődik ugyanazon együttműködés iránt, amelyet az EU Magyarországgal és Lettországgal valósított meg – fogalmazott a biztos, hozzátéve, hogy Bukarest sürgette a tárgyalások megkezdését.

MTI Gazdaság

FT: Románia 20 milliárd eurót kaphat az IMF-től

Románia 20 milliárd euró körüli pénzügyi védőcsomagra számíthat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) e héten folytatódó tárgyalások eredményeként – írta bennfentes forrásokat idézve a keddi Financial Times.