szerző:
MTI

Április 1-től tovább esik a Beregdarócnál Magyarországra érkező gáz importára: az első negyedéves 485 dollár helyett már csak 358 dollárba kerül az árképlet alapján – írta hétfői számában a Világgazdaság.

Ám hiába a 22 százalékos áresés, továbbra is 105,05 forint marad az áfa nélküli hazai végfelhasználói átlagár. Tíz százalék importár-mérséklődés 6-7 százalékos végfelhasználói árcsökkenést indokol az alkalmazott hazai árképlet alapján – tájékoztatták a lapot a Magyar Energia Hivatalnál. Vízválasztó lesz a július 1-jétől, vagyis a gázpiac teljes megnyitásától érvényes hatósági (akkor már egyetemes szolgáltatói) ár nagysága.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Gazdaság

Az 500 dolláros orosz földgázár még nem tükröződik idehaza

Az október 1-jétől, ezer köbméterenként 500 dollárra megemelt orosz földgázárnak most még nincs hatása a magyar árakra, mert a Gazprommal meglévő hosszú távú szerződés az olaj világpiaci árához köti a földgáz magyarországi nagykereskedelmi árát – mondta el Tótth András, az E.ON Földgáz Trade Zrt. szabályozási vezetője.

MTI Gazdaság

Cseppfolyós földgázt élelmiszerért Katarból

Cseppfolyós földgáz szállításának távlatairól tárgyalt csütörtökön Dohában Gyurcsány Ferenc Abdullah Hamad al-Attija katari miniszterelnök-helyettessel, ipari és energiaügyi miniszterrel.

MTI Gazdaság

Az EMFESZ közvetlenül a Gazprommal tárgyal a gázszállításról

Közvetlenül a Gazprommal tárgyal az Emfesz Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. a földgázszállításról azért, hogy elkerülje az esetleges orosz-ukrán gázvita következményeit – közölte Góczi István, az Emfesz vezérigazgatója.

MTI Gazdaság

Földgázcsapdában van Magyarország

Magyarország földgázcsapdában van, a hazai energiapolitikának gondoskodnia kellene arról, hogy ebből a helyzetből mielőbb kikerülhessen az ország - hívta fel a figyelmet Aszódi Attila, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energetikai Bizottságának elnöke a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója.