szerző:
MTI

Április 1-től tovább esik a Beregdarócnál Magyarországra érkező gáz importára: az első negyedéves 485 dollár helyett már csak 358 dollárba kerül az árképlet alapján – írta hétfői számában a Világgazdaság.

Ám hiába a 22 százalékos áresés, továbbra is 105,05 forint marad az áfa nélküli hazai végfelhasználói átlagár. Tíz százalék importár-mérséklődés 6-7 százalékos végfelhasználói árcsökkenést indokol az alkalmazott hazai árképlet alapján – tájékoztatták a lapot a Magyar Energia Hivatalnál. Vízválasztó lesz a július 1-jétől, vagyis a gázpiac teljes megnyitásától érvényes hatósági (akkor már egyetemes szolgáltatói) ár nagysága.

MTI Gazdaság

Az 500 dolláros orosz földgázár még nem tükröződik idehaza

Az október 1-jétől, ezer köbméterenként 500 dollárra megemelt orosz földgázárnak most még nincs hatása a magyar árakra, mert a Gazprommal meglévő hosszú távú szerződés az olaj világpiaci árához köti a földgáz magyarországi nagykereskedelmi árát – mondta el Tótth András, az E.ON Földgáz Trade Zrt. szabályozási vezetője.

MTI Gazdaság

Cseppfolyós földgázt élelmiszerért Katarból

Cseppfolyós földgáz szállításának távlatairól tárgyalt csütörtökön Dohában Gyurcsány Ferenc Abdullah Hamad al-Attija katari miniszterelnök-helyettessel, ipari és energiaügyi miniszterrel.

MTI Gazdaság

Az EMFESZ közvetlenül a Gazprommal tárgyal a gázszállításról

Közvetlenül a Gazprommal tárgyal az Emfesz Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. a földgázszállításról azért, hogy elkerülje az esetleges orosz-ukrán gázvita következményeit – közölte Góczi István, az Emfesz vezérigazgatója.

MTI Gazdaság

Földgázcsapdában van Magyarország

Magyarország földgázcsapdában van, a hazai energiapolitikának gondoskodnia kellene arról, hogy ebből a helyzetből mielőbb kikerülhessen az ország - hívta fel a figyelmet Aszódi Attila, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energetikai Bizottságának elnöke a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója.