szerző:
MTI

Az Európai Központi Bank (EKB) álláspontja egyértelmű, nevezetesen az, hogy alapvetően fontos a maastrichti szerződés betartása, a maastrichti kritériumok teljesítése az euró bevezetése kapcsán – közölte Miltényi Eszter, az Európai Központi Bank sajtóosztályának Ciprusért, Máltáért, Magyarországért, Portugáliáért felelős munkatársa.

Miltényi Eszter szerint a maastrichti kritériumok egyenrangúan fontosak, nevezetesen az infláció alakulására, az államháztartási deficit leszorítására, az államadósság csökkentésére és a hosszú távú állampapírok kamatainak konvergenciájára vonatkozó előírások betartása.

Kijelentette, hogy az EKB tartja magát a következőkhöz: a maastrichti teljes szerződés érvényes egy országnak az euróövezetbe való belépéséhez, ami azt jelenti, hogy az euró bevezetéséhez egyrészt szükség van a kritériumok numerikus teljesítésére, és az is szükséges, hogy fenntartható konvergencia valósuljon meg.

Az EKB sajtóosztályának munkatársa azokra a gondolatokra reagált, amelyeket Budai Bernadett kormányszóvivő kedden mondott az IMF-nek a gyors euró-bevezetésre vonatkozó elképzelésével kapcsolatban. Szerinte az IMF gyors euró-bevezetésre vonatkozó elképzelése olyan törekvés, amelyet Gyurcsány Ferenc is képviselt Brüsszelben, de ezt az uniós tagállamok többsége nem támogatja.

A kormány egyelőre sajtóhírekből ismeri a Nemzetközi Valutaalap gyors közép-európai euró-bevezetésre vonatkozó elképzelését, és erről csak akkor fogja kialakítani álláspontját, ha az IMF-jelentés tartalmát hivatalosan is megismeri – mondta Budai Bernadett., aki úgy véi, hogy nem lehet nem észrevenni, hogy ez olyan törekvés, amelyet Gyurcsány Ferenc is előterjesztett annak idején Brüsszelben.

Az Európai Központi Bankkal már sok egyeztetés folyt a tekintetben, hogyan lehetne felgyorsítani az euró bevezetését akár úgy, ahogy ez a mostani IMF-jelentés tartalmazza, „kvázi egyik napról a másikra”. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a tagállamok többsége nem támogatja ezt a megoldást, és a többségi álláspontot természetesen a magyar kormánynak is tudomásul kell vennie – mondta Budai Bernadett.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Gazdaság

Az IMF szerint azonnal be kéne vezetnünk az eurót

A bajba jutott kelet- és közép-európai országoknak meg kellene fontolniuk, hogy a nemzeti fizetőeszközüket felváltsák az euróval, még akkor is, ha ezzel formálisan nem csatlakoznának az eurózónához – javasolja a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

hvg.hu Gazdaság

Kell-e nekünk a gyors euró, avagy mikor lépünk be az ERM-II.-be?

Az elmúlt hetekben széleskörű vita bontakozott ki arról, hogy a pénzügyi válság hatásainak mérséklésére hogyan menekülhetnénk be mielőbb az eurózóna védőernyője alá. A 320 forintos euró látványát követő pánikroham elmúltával ez mintha már nem is lenne olyan sürgős.