szerző:
MTI

Több mint egymilliárd forintra nőtt 12 fővárosi kórház adóssága márciusban - rögzíti a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottsága által csütörtökön elfogadott előterjesztés.

A bizottság elé került hivatali összesítés szerint az összes lejárt tartozás csaknem 16 százalékkal, a 30 nap alatti adósságok 20 százalékkal nőttek.

Jelentős a Péterfy Sándor utcai kórház tartozása, megközelíti a 600 millió forintot. Az összes lejárt tartozás márciusban 70 millió forintra emelkedett. A kórház intézkedési terve jelentős strukturális átalakításokat tartalmaz, ezek hosszabb időt igényelnek, így a tartozások csak lassan csökkenhetnek. Az önkormányzati csődbiztos esetleges kinevezéséről véleményt kértek az egészségbiztosítási pénztártól.

A Heim Pál Gyermekkórház több mint 260 millió forintos lejárt tartozása 40 százalékkal haladja meg az előző havit. Az intézmény jelezte: a jelenlegi finanszírozási gyakorlat mellett működését csak további eladósodással tudja biztosítani.

Méretéhez, 540 millió forintos éves költségvetéséhez képest ugyancsak az eladósodottabb kategóriába tartozik a Szentkirályi utcai fogászat, stomatológiai intézet, amelynek lejárt tartozása már költségvetésének 10 százalékához közelít.

Szolnoki Andrea (SZDSZ) bizottsági elnök az MTI-nek elmondta azt is: elfogadták az önkormányzat tulajdonában lévő üres vagy rövidesen megüresedő lakásokra kiírt pályázat eredményét. A végleges döntést a főpolgármester hozza majd meg az 55 lakás új bérlőjének személyéről.

A bizottság felvételi zárlatot rendelt el az önkormányzat Zsirán lévő, értelmi fogyatékosokat gondozó otthonában. A regionális közigazgatási hivatal csak 2012-ig engedélyezte a 186 férőhelyes otthon működését. Addig a jogszabályi előírásoknak megfelelően biztosítani kell az egy ellátottra jutó 6 négyzetmétert, s egy szobában nem helyezhetnek el négynél több gondozottat.

A bizottság javasolja a közgyűlésnek, hogy a végelszámolás alatt lévő Schöpf-Merei kórház műhibapereire 252 millió forintot különítsenek el. A végelszámoló ebből 2,3 millió forint kifizetését tartja indokoltnak, a perek alakulásától függően az összeg jelentősen növekedhet. A közgyűlés elé kerülő előterjesztés a kórház végelszámolásának befejezését gátló tényezőként említi azt, hogy a vám- és pénzügyőrség bűnvádi eljárást folytat a kórház kht.-nál számviteli fegyelem megsértése és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt.