szerző:
HVG

Ha Magyarország végre belevág a szükséges szerkezeti reformokba, az Európai Bizottság is rugalmasan kezeli majd az euró magyarországi bevezetéséhez szükséges feltételek teljesítését – mondta a HVG-nek Darvas Zsolt, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézetének kutatója, aki tavaly szeptembertől a brüsszeli Bruegel kutatóintézetnél elemzi többek között az eurózónán kívüli kelet-európai országok csatlakozási kilátásait.

Szerinte mindkét politikai oldal felismerte, hogy ami Magyarországon az utóbbi évtizedekben történt, az fenntarthatatlan. A hazai államháztartás például a többi visegrádi országénál nagyságrendekkel többet költött, s nemcsak kamatra, amire a jelentős magyar államadósság miatt nyilván több ment el. Eközben – mint mondja - az alapvető reformok az egészségügyben és az oktatásban gyakorlatilag nem történtek meg. Ezért a Fidesznek sincs más választása, mint a Bajnai-kormánynak. Alapvetően a hitelességi probléma miatt lenne előnyös mielőbb belépni az euróövezetbe.

A cikket teljes egészében megtalálja a legfrissebb HVG-ben.

MTI Gazdaság

EKB: csak a maastrichti kritériumok teljesítésével lehet eurónk

Az Európai Központi Bank (EKB) álláspontja egyértelmű, nevezetesen az, hogy alapvetően fontos a maastrichti szerződés betartása, a maastrichti kritériumok teljesítése az euró bevezetése kapcsán – közölte Miltényi Eszter, az Európai Központi Bank sajtóosztályának Ciprusért, Máltáért, Magyarországért, Portugáliáért felelős munkatársa.

hvg.hu Gazdaság

Kell-e nekünk a gyors euró, avagy mikor lépünk be az ERM-II.-be?

Az elmúlt hetekben széleskörű vita bontakozott ki arról, hogy a pénzügyi válság hatásainak mérséklésére hogyan menekülhetnénk be mielőbb az eurózóna védőernyője alá. A 320 forintos euró látványát követő pánikroham elmúltával ez mintha már nem is lenne olyan sürgős.