szerző:
MTI

Az általános egyszerű közbeszerzés értékhatárai az építési koncessziót és a szolgáltatási koncessziót leszámítva csökkenek januártól, az aktuális értékhatárokat mindig a költségvetési törvény tartalmazza.

A közbeszerzési törvény csak a különféle eljárási formák szabályait tartalmazza, de azt, hogy milyen értékhatároktól kell azokat alkalmazni, a mindenkori költségvetési törvényre bízza. A közbeszerzési törvény hatodik fejezetében szereplő általános egyszerű közbeszerzés értékhatárait részben módosítja a jövő évi költségvetés.
   
Az idei költségvetési törvényben szereplőkhöz képest árubeszerzésnél a nemzeti értékhatár 30 millió forintról 8 millióra csökken. Az építési beruházásnál 90 millióról esik az értékhatár 15 millióra, míg szolgáltatások megrendelésekor 25 millióról 8 millióra. Változatlanul 100 millió forint marad az építési koncesszió és 25 millió a szolgáltatási koncesszió nemzeti értékhatára.
   
A közbeszerzési törvény hetedik fejezetében szereplő különös egyszerű közbeszerzés nemzeti értékhatárai viszont változatlanok maradnak. Árubeszerzésnél és szolgáltatás megrendelésénél 50 millió, építési beruházásnál pedig 100 millió forint marad az értékhatár.