szerző:
hvg.hu

Az idén még hátralévő mindkét kamatdöntő ülésén 50-50 bázisponttal csökkenti a jelenleg 7,0 százalékos alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a Reuters csütörtökön közzétett elemzői felmérése szerint.

A Dow Jones Newswires által megkérdezett 12 kereskedelmi banki elemző is szinte egyhangúan 50 bázispontos kamatcsökkentést vár az MNB hétfői kamatdöntő ülésén, csak egy megkérdezett valószínűsít 25 bázispontos lazítást. A kamatcsökkentés mellett szól az alacsony infláció mellett a kedvező nemzetközi befektetői hangulat, valamint a viszonylag erős forintárfolyam is.

A Reuters által a héten megkérdezett 23 elemző közül 21 szavazott arra, hogy hétfőn 50 bázisponttal csökkenti az alapkamatot a monetáris tanács, egy-egy elemző vár 75 bázispontos csökkentést, illetve kamattartást.

Az év végére így 6,0 százalékra csökkentett kamat a jövő év elején még egy 50 bázispont csökkentés után 5,5 százalékon éri el a monetáris enyhítési ciklus végét, és hosszabb ideig ezen a szinten stabilizálódik - jövendölik a Reuters által megkérdezett elemzők.

A válaszadók kissé tovább csökkentették inflációs prognózisukat: a korábban várt 5,6 százalékkal szemben az idén decemberben 5,5 százalékos éves fogyasztóiár-növekedést valószínűsítenek. A 12 havi infláció jövő év végére 2,75 százalékra csökkenhet, az előző felmérésben még 2,8 százalékot vártak. Az idei éves átlagos infláció 4,2 százalék lehet, ami jövőre 3,7 százalékra lassulhat.

Kissé rontottak a 2009-es GDP előrejelzésen: a megkérdezettek 6,5 százalékos gazdasági visszaesést várnak a korábbi 6,3 százalékkal szemben, a jövő évi prognózis nem változott: stagnálás maradt. Az idén a negyedik negyedévben a konszenzus a GDP 5 százalékos csökkenését jelzi.

Az elemzők arra számítanak, hogy az államháztartás idei GDP-arányos ESA hiánya 3,9, a 2010-es 4 százalék lesz.