szerző:
MTI

A jövőben csak akkor kell ismét elvégezni az eredetiségvizsgálatot, ha a járművet értékesítik. Az erről szóló miniszteri rendelet csütörtökön jelenik meg.

Szollár Domokos kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: hatályon kívül helyezik azt a januárban életbe lépett rendeletet, amely kötelezővé tette a 2006 előtt forgalomba helyezett autóknál az eredetiségvizsgálat elvégzését a műszaki vizsgával együtt.

A kormány döntését indokolva hangsúlyozta: sok panasz érkezett a rendelettel kapcsolatban, amelyben az érintettek azt kifogásolták, hogy az új szabály méltánytalanul nagy terhet ró azokra, akik 2006 előtt vásárolták szalonból, első tulajdonosként a gépjárművüket, és 17 ezer forintért mégis el kell végeztetniük az eredetiségvizsgálatot.

A kormány mérlegelte a kifogásokat, és úgy döntött, nem lesz kötelező eredetiségvizsgálat a műszaki vizsgáztatással együtt, és az 1998 előtt forgalomba helyezett autóknál sem lesz kötelező a közös műszaki vizsgáztatás, környezetvédelmi felülvizsgálat és eredetiségvizsgálat − fejtette ki a kormányszóvivő.

Emlékeztetett: a kormány eredeti szándéka az volt, hogy egyablakossá tegyék az ügyintézést, amellyel az egyszerűbbé, de olcsóbbá is vált: a környezetvédelmi felülvizsgálatra az új szabályok szerint csak 2 évente van szükség, azt a műszaki vizsgával együtt kell megtenni, így feleződik a költség.

Példaként elmondta: egy 10 éves, átlagosnak számító személygépkocsi esetében tavaly 17 490 forint volt a műszaki vizsga és a zöldkártya közös kiállítása, ez az összeg idén 16 290 forint lesz. Hangsúlyozta: 1998 óta létezik az eredetiségvizsgálat, amely bevezetésével az autólopások számát igyekeztek csökkenteni; 2009-ben 5 500-ra csökkent a gépjárműlopások számra.

Arra a kérdésre, hogy mi történik azoknak a befizetésével, akik január óta megcsinálták az eredetiségvizsgálatot, azt válaszolta: a kormány keresi a méltányos megoldást, amellyel kárpótolhatná azokat, akik kifizették az összeget, a lehetőségek között felmerült, hogy vagy visszakapják, vagy egy másik vizsgálatnál beszámíthatnák azt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Autó

Egységesül és egyszerűsödik az eredetiségvizsgálat

Egyenértékű és egymásnak megfeleltethető lesz a különböző vizsgálóállomásokon végzett eredetiségvizsgálatok eredménye, miután a vizsgálóállomásoknak a jövő évtől egységes feltételeket kell alkalmazniuk a jelenleg alkalmazott ötféle vizsgálati technológia helyett.

hvg.hu Autó

A szakma szerint nem igaz, hogy olcsóbb lesz az eredetiségvizsgálat

Tiltakoznak az eredetiségvizsgálat rendszerének január elsejétől történő megváltoztatása ellen a magyarországi eredetiségvizsgáló cégek, mivel szerintük mintegy három és fél ezren válhatnak munkanélkülivé a 2010. évi szabálymódosítások hatására.