szerző:
MTI

Fiktív gabonaüzleteket bonyolított partnereivel egy Tolna megyei, mezőgazdasági kereskedelemmel foglalkozó kft. − közölte az APEH Dél-Dunántúli Regionális Igazgatóságának sajtóreferense.

A kft. egy ellenőrzésen akadt fenn, amelyet az APEH az újonnan alakult vállalkozásoknál végzett − mondta Barlai Krisztina. Tájékoztatása szerint a cég kezdő vállalkozás létére jelentős forgalmat bonyolított le. Az ellenőrzött iratokból kiderült, hogy a bizonylatokon szereplő adatok az áfa-nyilvántartás adataival megegyeznek, de a cég ennél kevesebb áfát vallott be.

A kft. két másik társaságtól szerzett be gabonát azzal a céllal, hogy továbbértékesíti, a gabonabeszerzésekről azonban csak keretszerződéseket és számlákat mutatott be, a gabonavásárlás valódiságát nem tudta szállítólevéllel igazolni. A két beszállító cégnél végzett ellenőrzés során kiderült, hogy azok nem is rendelkeztek gabonával, fiktív bizonylatokat adtak ki, és a számlákon szereplő gazdasági események nem a feltüntetett felek között jöttek létre.

Az APEH a kereskedelmi kft.-nél 21 millió 226 ezer forint adókülönbözetet állapított meg, valamint 10 millió 613 ezer forint adóbírságot és 3 millió 916 ezer forint késedelmi pótlékot szabott ki a cégre - közölte a sajtóreferens.

hvg.hu Vállalkozás

Adócsalások az EU-ban: kik és milyen módszerekkel követik el?

Az általános forgalmi adó mindig is a csalók kedvenc vadászterülete volt. Ennek oka könnyen belátható: a nyereségadók, vagyonadók területén legrosszabb esetben a csaló nem fizeti meg az adót, ami vagyona, jövedelme, nyeresége után az államot illetné. Az állam némi bevételtől elesik. Az áfa rendszere azonban szinte egyedi lehetőséget kínál. Földes Balázs, a KPMG adószakértője kommentárját olvashatják az áfacsalásról.