szerző:
MTI

Vádat emelt egy francia vizsgálóbíró a Total cég ellen az iraki „olajat élelmiszerért” ENSZ-programot övező korrupciós botrányban való érintettség gyanújával – erősítette meg kedden a francia olajipari vállalat egyik szóvivője és ügyvédje a Les Échos című gazdasági lap értesülését.

Jean Veil elmondta: korrupció és befolyással való üzérkedés miatt február 27-én történt a vádemelés. A bírósági döntéssel újraindul az az eljárás, amely a kilencvenes évek egyik nagy segélyezési botránya körüli állítólagos korrupciós ügyeket vizsgálta.

Franciaországban még 2002-ben több politikai és közéleti személyiséget is megvádoltak azzal, hogy részt vettek az iraki rendszer támogatásáért élvezett – az ENSZ által 10 milliárd euróra becsült – korrupciós olajüzletben, azaz részesültek Szaddám Huszein egykori iraki elnök olajának viszonteladási jogából.

A Totalt 2002-ben a francia pénzügyminisztérium pénzmosás elleni osztálya vizsgálta, mert a gyanú szerint a cég csaknem ötmillió euró korrupciós pénzt állomásoztatott a svájci Telliac nevű társaság számláján, s ebből az összegből jutalmazta az iraki piacon dolgozó közvetítőit.

A párizsi ügyészség azonban tavaly szeptemberben vádemelés nélkül zárta le az előzetes vizsgálatot Charles Pasqua egykori belügyminiszter és Christophe de Margerie, a Total jelenlegi elnöke, korábbi közel-keleti igazgatója ügyében. Serge Tournaire vizsgálóbíró azonban most úgy ítélte meg, hogy a rendelkezésre álló tények alapján az olajipari vállalat ellen indokolt a bírósági per lefolytatása. A döntés ellen az ügyészségnek joga van fellebbezni.

Az 1996 és 2003 között érvényben lévő „olajat élelmiszerért” nevű ENSZ-program célja az volt, hogy segítsen túlélni Iraknak azokat a nemzetközi szankciókat, amelyekkel Szaddám Huszein rezsimjét Kuvait 1990-es lerohanása után sújtották: az ENSZ ellenőrzése alatt Irak 64 milliárd dollár értékben adhatott el korlátozott mennyiségű olajat, amelynek árából élelmiszert vásárolhatott a lakosságnak. A bagdadi rezsim azonban külföldi támogatóit közvetlenül juttatta több millió hordó olajának kereskedési jogához. A Paul Volcker amerikai jegybanki exelnök által vezetett független vizsgálóbizottság szerint több mint hatvan országból több mint kétezer vállalat lehet érintett a korrupciós ügyben.

MTI Karrier

Határozatlan idejű sztrájk a Total franciaországi olajfinomítóiban

Határozatlan idejűre változtatták pénteken két nappal ezelőtt meghirdetett szolidaritási sztrájkjukat a Total francia olajipari vállalat franciaországi dolgozói: valamennyi olajfinomítóban szünetel a termelés, s az olajtároló telepek jelentős része sem működik. A gazdasági miniszter szerint rövid távon nem fenyeget ellátási hiány.

MTI Világ

A Total is a vádlottak padján

A bíróság döntésének értelmében a II. világháború utáni legsúlyosabb franciaországi ipari katasztrófa felelőseinek toulouse-i perében péntektől vádlottként szerepel a Total olajipari vállalat, és annak egykori elnök vezérigazgatója, Thierry Desmarest is.

MTI Karrier

Már a Total franciaországi olajfinomítóiban is sztrájkolnak

Sztrájkkal fejezték ki szolidaritásukat szerdán a Total francia olajipari vállalat franciaországi dolgozói: kollegáik előző nap elfoglalták az egyik bezárásra ítélt olajfinomító székházát az észak-franciaországi Dunkerque közelében.

MTI Karrier

Könnygázzal oszlatták szét a Total dolgozóit

A Total francia olajipari vállalat vezetősége hétfőn bejelentette, hogy döntött a hónapok óta bezárásra ítélt dunkerque-i olajfinomító végleges felszámolásáról, de nem bocsátja el a 370 dolgozót, hanem a cégcsoporton belül új munkahelyeket kínál fel a számukra.