szerző:
MTI

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara megítélése szerint kifejezetten rossz irány lenne az egyszerű adórendszerek: eva, ekho, valamint az őstermelői és az egyéni vállalkozói forma megszüntetése akkor, amikor a legfontosabb, hogy a vállalkozások adminisztrációs terheit csökkentsék - áll a BKIK közleményében.

Több nemzetközi vállalkozásokat képviselő szervezetnek   a hazai vállalkozói- és adórendszer átalakítására tett közös javaslatai között eltörölnék az evát, az ekhot és kiradíroznák az őstermelői és az egyéni vállalkozói formát. A javaslat egyértelműen azt mutatja, hogy némelyik érdekvédő szervezet számára az adórendszer átalakításával kapcsolatban a helyi vállalkozásfejlesztési érdekekkel szemben még mindig előbbre való az egyéni érdek - fogalmaz a BKIK. Mint azt a budapesti kamara megállapítja, úgy tűnik, hogy a közleményt közösen jegyző szervezetek nem látják annak fontosságát, hogy a helyi viszonyoknak megfelelő adópolitika alakuljon ki Magyarországon. Megítélése szerint kifejezetten rossz irány lenne az egyszerű adórendszerek megszüntetése akkor, amikor a legfontosabb, hogy a vállalkozások adminisztrációs terheit csökkentsék.

(Április elején az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham), a Joint Venture Szövetség (JVSZ) és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) közzétette a hazai és külföldi befektetők ajánlásait a Magyarország nemzetközi versenyképessége szempontjából kiemelten fontos kérdésekben. Itt jelent meg Heinczinger Róbertnek, az Ernst and Young Adótanácsadó Kft. partnerének a véleménye, aki az adószerkezet átalakítására kidolgozott javaslatok között említette a bevételeken alapuló jövedelemátalányok megszűnését, például ekho, egyéni vállalkozó, őstermelő és eva, stb. esetében.) A BKIK úgy látja, hogy a javaslat gazdasági és társadalompolitikai szempontból is aggályos. Hatására egyrészt teljesen megszűnnének a hagyományos kisiparos, kiskereskedői formák, másodrészt százezer fős munkanélküliséget gerjesztene, mivel az egyéni vállalkozók a munkaerőpiacon nem tudnák magukat pozícionálni. A BKIK véleménye szerint óvakodni kell attól, hogy teret engedjünk a nemzetközi szervezetek vállalkozásokat érintő „sablonosítási” elképzeléseknek. Attól még, hogy bizonyos vállalkozói formák nem tipikusak a határokon túl, azok hasznosak lehetnek  Magyarországon. Egy-egy ország társadalmi, gazdasági sajátosságát figyelembe véve kell a szabályozásokat átadaptálni.

 

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Vállalkozás

Adójóváírás: több maradhat a zsebünkben bevalláskor

Azzal, hogy megismertük az adójóváírásra vonatkozó legfontosabb szabályt az adóelőlegnél, mindjárt havi 15100 forinttal több lehetett a nettó fizetésünk. További tízezreket spórolhatunk a májusi adóbevalláskor, ha ismerjük az adójóváírás csínját- bínját.