szerző:
MTI

Májusban ismét meglódult az építőipari csődök száma, sőt az egy évvel korábbihoz mérve gyorsult a leépülési folyamat – közölte az Opten céginformációs szolgáltató csütörtökön.

Az Opten közleménye szerint gyorsulni kezdett májusban az építőipari új felszámolások számának növekedése az áprilisi megtorpanás után, azaz továbbra is magas a cégfluktuáció a válság által talán leginkább érintett ágazatban. Májusban az egy évvel korábbinál 31-gyel több építőipari vállalkozás ellen indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, a növekedés egy év alatt 9,9 százalékos volt, míg áprilisban még 7,2 százalék. Az ötödik hónapban 342 céget „döntöttek be”, ez 32-vel több, mint áprilisban.

Az ágazat továbbra is rosszabb helyzetben van, mint a nemzetgazdaság egésze, hiszen az átlagosnál még mindig gyorsabban nőtt a csődök száma: nemzetgazdasági szinten ugyanis csak 8,7 százalékkal több fizetésképtelenségi eljárás indult, mint egy évvel korábban. Ahogy a nemzetgazdaság egészében, úgy az építőiparban is csak átmenetinek bizonyult az áprilisi javulás. Az év eddig eltelt időszakában még mindig 12 százalék feletti az új csődök növekedése - idézi a közlemény Csorbai Hajnalkát, az Opten stratégiai igazgatóját.

A végelszámolások sokkal gyorsabban nőttek, mint az országos átlag, ami akár kedvező is lehet, amennyiben az életképtelennek bizonyuló cégek tulajdonosai dobják be a törülközőt. Májusban 210 esetben történt meg ez, ami 71-gyel több az egy évvel korábbihoz képest. Egy év alatt a növekedés 51 százalékos volt, szemben az ugyancsak magas, 23,4 százalékos nemzetgazdasági átlaggal.

Az idei ötödik hónapban 450 új építőipari vállalkozást alapítottak, ez 23,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A nemzetgazdasági átlag 6,8 százalékos volt, azaz az építőiparban továbbra is „jönnek-mennek” a vállalkozók és a cégek, ami arra utal, hogy az építési főszezon beindulásával növekvő számban aktivizálódnak a „cégbűvészek” is. Az Opten stratégiai igazgatója szerint nem könnyű szétválasztani a valós projektcégeket és a „csődlovagok” vállalkozásait, de a tulajdonosi háttér vagy a céghely alapján meghatározhatóak lehetnek a kapcsolt vállalkozások.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Gazdaság

Elemzők szerint már bizakodhatunk az építőipari adatok miatt

Bizakodásra okot adó, kedvező jelek vannak az építőipar legújabb statisztikai adataiban – vélik szakértők, akik az épületek építési rendelésállományának folyamatos javulására, illetve az új szerződések állományának bővülésére hívták fel a figyelmet.

MTI Gazdaság

KSH: tovább zuhant februárban az építőipar

Az építőipari termelés volumene 2010 februárjában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel korrigálva 10,1 százalékkal csökkent a 2009. februárihoz képest, szezonálisan kiigazítva pedig − a januári 11 százalékos visszaesést követően − februárban 6 százalékkal nőtt az előző havihoz viszonyítva − közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

hvg.hu Vállalkozás

Sorra dőlnek be a cégek az építőiparban

Februárban tovább emelkedett a felszámolások amúgy sem alacsony száma az építőiparban. Tavaly az év második hónapjában 228 céggel szemben indult fizetésképtelenségi eljárás az ágazatban, most 263 jutott erre a sorsra. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint nem annyira az optimizmus, mint inkább az adósságszédelgők aktivizálódásának jele, hogy a tavalyi utolsó negyedév óta ismét emelkedik az új cégbejegyzések száma az ágazatban.