szerző:
MTI

Eladja az osztrák BAWAG P.S.K. (BAWAG) bank a magyar MKB Bank Zrt.-ben (MKB) meglévő közel 10 százalékos tulajdonrészét.

Az APA osztrák hírügynökség keddi jelentése szerint az MKB-részesedés értékesítését az Európai Bizottság írta elő a BAWAG számára, az osztrák állami támogatás fejében. Byron Haynes, a társaság vezetője újságírók előtt jelentette be, hogy eladják a magyarországi bankban birtokolt részesedést. 

A bécsi kormány tavaly 550 millió eurós tőkeinjekcióval és 400 millió euró értékű kezességvállalással segítette meg a bankot, amely 2008-ban közel 500 millió euró, 2009-ben pedig 22 millió euró veszteséget szenvedett el. 

Az MKB honlapján szereplő adatok szerint a BAWAG egy leányvállalaton, a P.S.K. Beteiligungswerwaltung GmbH-n keresztül 9,77 százalékban tulajdonosa az MKB-nak.

Csikász Brigitta Itthon

Feljelentések az MKB ellen

Többen sikkasztás gyanúja miatt feljelentették az MKB Bankot a Fővárosi Főügyészségen. A feljelentők szerint a bank az ügyfelek pénzével úgy bánt, mintha a sajátja lenne. Egy másik ügyben kártérítési pert indítottak, mivel a hitelek folyósításának elmaradása meghiúsított egy uniós projektet. A bank viszont állítja, betartotta a hatályos törvényeket.

MTI Gazdaság

Figyelő: az Orbán-kormány megvenné az MKB-t

Eladná az MKB Bankot német anyabankja, a Bayerische Landesbank a magyar államnak - írja a Figyelő. A hetilap szerint az alku legkritikusabb része a vételár. Az MKB eladásáról szóló hírek már egy éve időről-időre felbukkannak, de a bank vezetése eddig minden alkalommal cáfolta ezeket.