szerző:
MTI

Eladja az osztrák BAWAG P.S.K. (BAWAG) bank a magyar MKB Bank Zrt.-ben (MKB) meglévő közel 10 százalékos tulajdonrészét.

Az APA osztrák hírügynökség keddi jelentése szerint az MKB-részesedés értékesítését az Európai Bizottság írta elő a BAWAG számára, az osztrák állami támogatás fejében. Byron Haynes, a társaság vezetője újságírók előtt jelentette be, hogy eladják a magyarországi bankban birtokolt részesedést. 

A bécsi kormány tavaly 550 millió eurós tőkeinjekcióval és 400 millió euró értékű kezességvállalással segítette meg a bankot, amely 2008-ban közel 500 millió euró, 2009-ben pedig 22 millió euró veszteséget szenvedett el. 

Az MKB honlapján szereplő adatok szerint a BAWAG egy leányvállalaton, a P.S.K. Beteiligungswerwaltung GmbH-n keresztül 9,77 százalékban tulajdonosa az MKB-nak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Csikász Brigitta Itthon

Feljelentések az MKB ellen

Többen sikkasztás gyanúja miatt feljelentették az MKB Bankot a Fővárosi Főügyészségen. A feljelentők szerint a bank az ügyfelek pénzével úgy bánt, mintha a sajátja lenne. Egy másik ügyben kártérítési pert indítottak, mivel a hitelek folyósításának elmaradása meghiúsított egy uniós projektet. A bank viszont állítja, betartotta a hatályos törvényeket.

MTI Gazdaság

Figyelő: az Orbán-kormány megvenné az MKB-t

Eladná az MKB Bankot német anyabankja, a Bayerische Landesbank a magyar államnak - írja a Figyelő. A hetilap szerint az alku legkritikusabb része a vételár. Az MKB eladásáról szóló hírek már egy éve időről-időre felbukkannak, de a bank vezetése eddig minden alkalommal cáfolta ezeket.