szerző:
MTI

Sorban a negyedik negyedévet zárta nyereséggel júniusban az ArcelorMittal, a legnagyobb acélgyártó vállalat a világon.

A társaság szerdán megjelent beszámolója szerint az adózás utáni profit 1,7 milliárd dollár volt, az egy évvel korábbi 0,8 milliárdos veszteség, és az év első három hónapjában elért 0,7 milliárd dolláros nyereség után.

A cég áprilistól kezdve három hónap alatt összesen 22,8 millió tonna acélt szállított le a megrendelőknek, közel másfél millió tonnával többet az előző negyedévinél. A 21,7 milliárd dolláros bevétel az előző negyedévit 16 százalékkal, az egy évvel korábbit pedig 43 százalékkal haladta meg. A mutatók főként a 2008-ban elmélyült válságból kiemelkedő Egyesült Államok és Európa növekvő acéléhségének hatására javultak.

A működéshez kapcsolódó kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és értékcsökkentési leírás előtti eredmény (EBITDA) 3 milliárd dollár, ami 59 százalékkal több az idei első negyedévinél, és messze felülmúlja az egy évvel korábbi 1,22 milliárd dollárt.

Az július-szeptemberi negyedévben azonban visszaesés várható, az EBITDA 2,1-2,5 milliárd dollár között alakulhat a nyári időszakra jellemző alacsonyabb kereslet és a kínai gazdaság lassuló növekedése miatt – közölte az indiai eredetű, luxembourgi központú multinacionális vállalat.

A több mint 60 országban összesen 310 ezer embert foglalkoztató társaság tavaly 73,2 millió tonna acélterméket állított elő, ami a globális acéltermelés 8 százaléka.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Gazdaság

Több mint 20 milliárdos a veszteség az acéliparban

A magyarországi vas- és acélgyártók 21,9 milliárd forint veszteséget könyveltek el 2009 első félévében, míg egy évvel korábban még 29,3 milliárd forintos nyereségre tudtak szert tenni – közölte hétfői számában a Világgazdaság.

MTI Karrier

Megtámadták a dolgozók az ArcelorMittal központját

A világ legnagyobb acélipari csoportja, a nyugat-európai-indiai ArcelorMittal mintegy ezer francia és belga dolgozója kedden megtámadta a cég luxembourgi központját, miközben odabent a részvényesek közgyűlése zajlott.

MTI Gazdaság

Nő a világgazdaság, fellendült a globális acéltermelés

Februárban megugrott a globális acéltermelés a nemzetközi acélszövetség (Worldsteel) adatai szerint. A világgazdasági fellendülés egyik barométerének tekintett acéltermelés 24,2 százalékkal nőtt az év második hónapjában az egy évvel korábbihoz képest, 108 millió tonnára.