Az ír kutyaszorító: kihúzza-e mentőcsomag az eurót is a válságból?

2010. november 22., hétfő, 13:15 • Utolsó frissítés: 2010. november 22., hétfő, 13:44
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

A sokáig hezitáló ír kormány a hét végén feltette a kezét és belement, hogy az eurózóna mentőalapjából, illetve az IMF-től, Nagy-Britanniától és Svédországtól összesen mintegy 80 milliárd eurós, három év alatt igénybe vehető mentőcsomagot kapjon. A lépést a többi eurózóna-tagország és a befektetők növekvő idegessége kényszerítette ki. Kérdéses, hogy ezzel vége szakad-e az euró létét fenyegető válságnak.

Vajon az írek miért nem kaptak a felkínált segítségen, ha egyszer a költségvetési deficit lehetetlenül magasra, 32 százalékosra emelkedhet, s az államadósság már-már eléri az ország GDP-jének 99 százalékát? A válasz egyszerű: a mentőpénzt vissza kell fizetni, ami hosszú távon csak tovább nehezíti az ír gazdaság helyzetét. Olli Rehn, az EU pénzügyi biztosa azonban kijelentette, hogy az ír konszolidáció kritikus lépés az európai pénzügyi stabilitás megóvása felé.

A legnagyobb veszteséget felhalmozó Anglo Irish Bank székháza Dublinban. Nem csak pénzkérdés

Fotó:

A mentőcsomag híre – ahogy az várható volt – egyelőre megnyugtatta a piacokat, hiszen elhárult az azonnali összeomlás fenyegető réme. A spekulációk azonban ettől még nem álltak le, s a következő hetek-hónapok majd megmutatják, hogy a befektetők hogyan is viszonyulnak az írekhez, és persze az írországi fejleményeket is figyelembe véve hogyan gondolkodnak majd az eurózóna jövőjéről. Fennáll ugyanis a reális veszély, hogy 80-90 milliárd euró elszórása a befektetők szemében még nem oldja meg az uniós gazdaság problémáit, különösen azt az alapkérdést, hogy a tagállamok szuverén törekvéseit, önálló fiskális politikáját valaha is össze lehet-e hangolni a központosított monetáris politikával.

A görög válság már példát adott arra, hogy a befektetők nem hisznek a csodákban. A hatalmas segélycsomag ugyan megszüntette a közeli államcsőd lehetőségét, de a gazdasági és költségvetési szerkezet átalakítása és a növekedés ütemének gyorsuló emelkedése nélkül Görögország nem lesz képes tartani a segély feltételéül kiszabott makropályát. Ennek elhagyása pedig a befektetői bizalmatlanság erősödését és a finanszírozás ismételt elnehezülését fogja eredményezni.

Könnyen lehet, hogy Írország ugyanebbe a csapdába lép bele a mentőcsomag elfogadásával. Az összehasonlítási alapul szolgáló német államkötvények hozamától még sohasem tért el olyan mértékben az íreké, mint mostanában, ami azt mutatja, hogy az ír állampapírokat már igen kockázatos megtartani. Ráadásul az írek nem egyszerűen a felelőtlen kormányzati költekezések miatt kerültek slamasztikába, hanem a bankrendszerük ingatlanbefektetési gyakorlata következtében, aminek megoldása túlmutat a kormány lehetőségein. Nem véletlen, hogy Brian Lenihan pénzügyminiszter kijelentette: „Ha egy olyan kis gazdaság, mint az ír, szembesül egy olyan túlméretezett problémával, mint amivel mi a bankszektorunk esetében, nem tud mit kezdeni vele a saját hatókörén belül.”

Más kérdés, hogy a mentőakció sikere mégis nagyban függ attól, hogy az ír kormány mennyire elkötelezett a büdzsé megmetszésére annak érdekében, hogy az egyensúly helyreálljon, s például képes legyen visszafizetni a kölcsönöket, amelyeket a többi európai országtól kapott. Ez nem könnyű döntés, hiszen az ír polgároknak azt kéne elfogadniuk, hogy a német, brit vagy svéd kötvénytulajdonosok nyugodt álma érdekében ők évekig gazdasági megszorítások között vergődjenek. Éppen ez a kérdés járhatott az ír kormány fejében is, amikor oly sokáig nem fogadta el az európai mentőalap segítségét. Ráadásul a szakszervezetek máris figyelmeztettek, hogy a túlzott megszorítások zavargásokhoz vezethetnek. Az ellenzék is kikérte magának, hogy a hitelmegállapodás miatt Európában extrém módon alacsony 12,5 százalékos társasági nyereségadót a duplájára emeljék. Csakhogy az ír bankok konszolidációjához mintegy 70 milliárd eurót kellene begyűjteni a piacokról, ami közel annyi, mint a felkínált mentőcsomag teljes értéke. A folyamatok eközben éppen fordított irányban haladnak. Lenihan pénzügyminiszter szerint a válság mélyülését jól mutatja, hogy miközben az államháztartási hiány 19 milliárd euróra rúg, az ír bankokból kivont betétek értéke egy év alatt elérte a 23 milliárd eurót. Megszorításokkal és növekvő adókkal az ír gazdaság aligha növekedhet gyorsan, megszorítások nélkül viszont nem lehet fenntartani az ország működőképességét.

Az eurózóna többi veszélyben lévő országa esetében is hasonló kérdések merülnek fel. Portugália és Spanyolország számára ugyancsak adott a feladat. Nem elég reformokat bevezetniük, olyan hiteles növekedési pályára kell vezényelni a nemzetgazdaságukat, hogy a befektetői bizalom tartósan helyreálljon. Az unió aligha fogja megúszni, hogy ne csak megmentse a baj felé sodródókat, hanem fejlődésüket és növekedésüket is segítse.

A kiinduláshoz a kincstári optimizmus mindenesetre már megvan. Herman Van Rompuy, az unió állam- és kormányfői tanácsának elnöke a minap kijelentette, hogy az euróövezet gazdasági helyzete „általában véve egészséges”, s meg van róla győződve, hogy a jelenleg legkritikusabb helyzetűnek tartott Írország is megoldja pénzügyi nehézségeit. Erről egyelőre ennyit tudni.

6 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2010. november 23., 23:41 ff

Brian Lenihan pénzügyminiszter kijelentette: „Ha egy olyan kis gazdaság, mint az ír, szembesül egy olyan túlméretezett problémával... - igen, többek közt személyesen ő méretezte túl.

2010. november 22., 19:56 Zoltán

bailaut

Már megbocsáss de amit válaszként "socrates"-nek írtál, az már mindenkinek a könyökén
jön ki.Azt már elemi szinten is tudni kell, nemhogy egy magasan képzett pénzügyi
szakemberekkel rendelkező kormánynak.
Épp ezért joggal teheti fel a kérdéseit socrates, és épp ezért nem lehet elég egy
ilyen válasz mint a tiéd .

Nézd csak meg az alábbi idézetet :

" 2008,03,24 Hír TV.HU .Joseph Stiglitz Nobel dijas közgazdász :A bankárok bónusza
okozza a globális pénzügyi válságot.
...a bankárok számára kifizetödö a hazardírozás,....ha a dolgok rosszra fordulnak
-ahogy most is-,akkor nem veszik ki a részüket a veszteségböl.Ha állásukat
veszítík is ,HATALMAS VÉGKIELÉGÍTÉSEKKEL távoznak.
Idén London pénzügyi negyedében 6 milliárd angol fontnyi(1980 milliárd forint)
bónuszt fizetnek ki,miközben TÍZSZER ekkora a bankok várható vesztesége."

Ha visszaemlékszel a közelmúltra, az izlandi miniszterelnök is egy keserű
kifakadásában a bankárok felelősségéről beszélt.

Ezekután hadd kérdezzem meg, hogy lehet, hogy a bankárok ma " állam az államban "
,akiknek a függetlensége / sérthetetlensége/ minden egyebet felülmúl ?

Hogy lehet az , hogy a demokratizmusára /népképviseletére/ olyannyira büszke EU ,
a demokratikusan megválasztott kormányokkal szemben is /lásd Simor ügy/ a bankár
maffiát védelmezi ?

2010. november 22., 17:35 bailout

Szerintem a cikk rendben van. Hogy mi történt Íroszágban a bankokkal? Hát erről szólt a pénzügyi válság, amit rongyossá írt a sajtó. Socrates talán lemaradtál a műsorról. Az ír és a brit bankok is benne voltak a "márgezett papír" businessben. A bankok csomagban forgalmaztak befektetési termékeket, amelyekben sok jelzálogalapú kötvény volt. Ezek egy része mögött nem volt fedezet. Többnyirfe azért, mert a bankok nagyobb jelzálogot adtak az ingatlanokra, mint azok piaci értéke volt. Amikor ezeket nem tudták fizetni a kölcsönvevők, a bankok nem tudták visszaszerezni a pénzüket. De azért még olyan kötvényalapokat hoztak létre, amelyek egy része mögött ezek az értéktelen vagy csökkent értékű fedezetek álltak. Ezeket aztán összerakták más alapok papírjaival és eladták őket egy csomagban. Ezek a mérgezett papírok persze egyre rosszabbul teljesítettek, s amikor a befektetők el akarták adni őket, elkezdett esni az értékük. Ezt látva még többen akartak eladni, ami még nagyobb esést eredményezett. Végül az tette be teljesen a kaput, higy a Lehman Bros-t az amerikai kormény nem húzta ki a csávából. Ez pedig olyan shortolással is erősített eladási pánikot indított el, hogy már az is lenullázódott, aminek esélye lett volna a túlélésre. Ez a bizalmi válság a mai napig sem múlt el. Persze lehetne még beszélni a kínaiak amerikai állampapírvásárlásairól, amivel az USA túlfogyasztását finanszírozták, amihez az ír és brit gazdaság ezer szállal kötődött. De Socrates ennyi dióhéjban, amit kihagytál

2010. november 22., 16:51 socrates

Nem jó a cikk. Mostanában nem jut idő kifejteni a lényeget, újságíró pajtások. Csak a nyakatekert utalgatásokra tellik. Ez az Ír bukta, azért félelmetes, mert nemolyrég még a bezzeg országok között ajnároztátok őket. Ennél egy kicsit részletesebben is ki kéne fejteni, hogy az ottani bankrendszer hogyan tudta bedönteni ilyen rövid idő alatt ezt a jobbsorsra érdemes régiót. Mi történt? Mit rontottak el? KIK? Van e tanulság számunkra?
Az nekem félelmetes, amikor ilyen hányaveti módon odaveti egy firkász, hogy néhány ostoba bankvezér miatt évekig szív az ír, meg az európai általában. Naés szinte kéjesen odaböki, hogy mi is. Ti valamelyik másik bojgóról jöttök, vagy garantált csúcs fizetésetek van? Vagy csak egyszerűen szadisták vagytok?

2010. november 22., 15:23 Ludas Matyi

A európai pénzügyi válság egyik oka az , hogy az emberek, szinte kivétel nélkül, olyan gazdagon akarnak élni, mint a török szultán, vagy az orosz cár. S az mindenki előttt világos kell, hogy legyen,hogy ez nem megy.Nem tudjuk kitermelni, nem tudjuk fejleszteni olyan szintre , hogy ez meglegyen . Ráadásul folyamatos emelkedő tendenciaként pusztul a Föld, nem vigyázunk a meglévő értékekre és van ÁTOK is ami nem engedi sokaknak a jólétet. JÉZUS mondja:" nem a vagyonban van az embernek az ő élete!"Másutt meg: " szegények mindenkor lesznek veletek!" Mindezeket figyelembe véve, jó az ISTENFÉLELEM megelégedéssel!!!

További 1 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Az ír kutyaszorító: kihúzza-e mentőcsomag az eurót is a válságból?
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
összes részvény árfolyama »
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X