szerző:
MTI

Jó eredményekkel zárta tavalyi üzleti évét a luxembourgi székhelyű ArcelorMittal az acélkereslet élénkülésének köszönhetően, a világ legnagyobb acélipai csoportja az idei évben pénzügyi helyzetének további javulását reméli, mivel szerinte a vártnál gyorsabban növekszik a globális kereslet, és az acél ára.

A világ acéltermelésének 6-7 százalékát adó, indiai-európai tulajdonban lévő csoport adózott eredménye 2,9 milliárd dollárt tett ki tavaly, míg egy évvel korábban csak 157 milliót. A bevétel 61 milliárd dollárról 78 milliárdra nőtt, az üzemi eredmény 3,6 milliárd dollár volt, szemben 2009-cel, amikor 1,5 milliárd dollár veszteséget kellett elkönyvelnie. A kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 8,5 milliárd dollárra emelkedett 5,6 milliárdról. 

A társaság arra számít, hogy az idei év jobb lesz a tavalyinál. A kereslet élénkülése miatt 50 százalékkal tervezi növelni beruházásait. A cég várakozásai szerint erős keresletnövekedés lesz az Egyesült Államokban, mérsékelt növekedés Kínában, míg Európában elsősorban a készletek feltöltése várható. Az indiai Mittal 2006-ban vette meg a 2001-ben alakult a francia-belga-luxemburgi-spanyol Arcelor csoportot, amely korábban a második helyezett volt világpiacon.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!