szerző:
MTI

Jó eredményekkel zárta tavalyi üzleti évét a luxembourgi székhelyű ArcelorMittal az acélkereslet élénkülésének köszönhetően, a világ legnagyobb acélipai csoportja az idei évben pénzügyi helyzetének további javulását reméli, mivel szerinte a vártnál gyorsabban növekszik a globális kereslet, és az acél ára.

A világ acéltermelésének 6-7 százalékát adó, indiai-európai tulajdonban lévő csoport adózott eredménye 2,9 milliárd dollárt tett ki tavaly, míg egy évvel korábban csak 157 milliót. A bevétel 61 milliárd dollárról 78 milliárdra nőtt, az üzemi eredmény 3,6 milliárd dollár volt, szemben 2009-cel, amikor 1,5 milliárd dollár veszteséget kellett elkönyvelnie. A kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 8,5 milliárd dollárra emelkedett 5,6 milliárdról. 

A társaság arra számít, hogy az idei év jobb lesz a tavalyinál. A kereslet élénkülése miatt 50 százalékkal tervezi növelni beruházásait. A cég várakozásai szerint erős keresletnövekedés lesz az Egyesült Államokban, mérsékelt növekedés Kínában, míg Európában elsősorban a készletek feltöltése várható. Az indiai Mittal 2006-ban vette meg a 2001-ben alakult a francia-belga-luxemburgi-spanyol Arcelor csoportot, amely korábban a második helyezett volt világpiacon.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!