szerző:
hvg.hu

Az Alföldön folytatódnak a kitermelhető földgáz utáni kutatások. A Hernád gázmezőn már folyik a kitermelés. A Vésztő mezőn pedig a közel 6 milliárdos gázvagyon kitermelésének előkészítése folyik.

A JKX Oil & Gas társaság jelentése szerint a Henrád gázmezőn (amelynek licencét 50 százalékban birtokolja) a Hn-2 kút kidolgozását sikeresen befejezték, csakúgy a Gh-1 kút újrafúrását, így a mező napi 200 ezer köbméter gázt és 180 hordó kondenzátumot termel. A mezőt kezelő Hungarian Horizon Energy (HHE) més a JKX azt tervezi, hogy a második negyedévben a termelést további 20 százalékkal bővítik – jelentette a proactiveinvestors.co.uk.

A JKX és a HHE megállapodott, hogy hét kutatófúrást mélyít le Túrkeve körzetében. Egy befejezett kút bruttó költsége eléri a 3 millió dollárt. A Tiszavasvári-6 jelű kutat 2010 második negyedévében fejezték be, s a tesztelésére idén januárban került sor, s kiderült, hogy kitűnő minőségű gázt ad. A kitermeléshez szükséges újabb fúrást 2011 második  negyedévére időzítették.

A Tiszatarján-1 jelű feltárókúton – nagyjából 12 kilométerre a Hajdúnánás mezőtől – pedig azért függesztették fel a műveleteket, mert olajat találtak, de a kitermelhetőség érdekében további feladatokat kell megoldaniuk.
 
A JKX és a HHE tovább folytatja a teszteket a Nyékpuszta-2 kútnál a Vésztő licence keretében, amelyben a JKX-nek 25 százalékos részesedése van. Ez egy potenciálisan igen nagy geológiai szerkezet (akár 6 milliárd köbméter gázt is tartalmazhat), amelynek jellemzőit újabb feltáró fúrásokkal kell meghatározni. Az újabb kút lemélyítésért 2011 harmadik negyedévére tervezik.

Az arányok érzékeltetésére jó tudni, hogy Magyarország éves földgázfelhasználása 13-14 milliárd köbméter.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!