szerző:
MTI

Rekordszintre nőtt tavaly a világ rozsdamentes acéltermelése, 30,7 millió tonna volt három év folyamatos csökkenés után 25 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit - közölte az ISSF szakmai szövetség hétfőn.

A tavalyi javulás a világgazdasági  növekedésnek  és a végtermék felhasználók növekvő keresletének volt köszönhető. Az ISSF azzal számol, hogy idén tovább nő a globális rozsdamentes acéltermelés. A  világ legnagyobb termelője 11,26 millió tonnával Kína volt tavaly. Ez 27,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A többi ázsiai ország rozsdamentes acéltermelése 20,8 százalékkal 8,61 millió tonnára emelkedett. Az ázsiai országok adják a világ rozsdamentes acéltermelésének 65 százalékát.

Nyugat-Európa és Afrika együttes termelése 7,87 millió tonna volt tavaly, 22,1 százalékkal többet a 2009. évinél. Az amerikai kontinens rozsdamentes acéltermelése 34,4 százalékkal 2,61 millió tonnára emelkedett tavaly. Közép- és Kelet-Európa rozsdamentes acéltermelése nőtt tavaly - igen alacsony bázisról - a leglátványosabban, 43,6 százalékkal.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Gazdaság

Több mint 20 milliárdos a veszteség az acéliparban

A magyarországi vas- és acélgyártók 21,9 milliárd forint veszteséget könyveltek el 2009 első félévében, míg egy évvel korábban még 29,3 milliárd forintos nyereségre tudtak szert tenni – közölte hétfői számában a Világgazdaság.

MTI Gazdaság

A felére zuhant az acélipari termelés a válság miatt

A magyar acélipari termelés a válság miatt a felére zuhant úgy, hogy a három legnagyobb termelő üzem közül a diósgyőriben teljesen leállt a termelés, míg Dunaújvárosban és Ózdon csökkentették a kibocsátást - írja hétfői összeállításában a Napi Gazdaság.

MTI Gazdaság

Nő a világgazdaság, fellendült a globális acéltermelés

Februárban megugrott a globális acéltermelés a nemzetközi acélszövetség (Worldsteel) adatai szerint. A világgazdasági fellendülés egyik barométerének tekintett acéltermelés 24,2 százalékkal nőtt az év második hónapjában az egy évvel korábbihoz képest, 108 millió tonnára.

MTI Gazdaság

Az acélár növekedését várja az ArcelorMittal

Jó eredményekkel zárta tavalyi üzleti évét a luxembourgi székhelyű ArcelorMittal az acélkereslet élénkülésének köszönhetően, a világ legnagyobb acélipai csoportja az idei évben pénzügyi helyzetének további javulását reméli, mivel szerinte a vártnál gyorsabban növekszik a globális kereslet, és az acél ára.