szerző:
MTI

Az energetika kérdései állnak az orosz-magyar kormányközi gazdasági együttműködési vegyes bizottság pénteki plenáris ülésének középpontjában, amelyen közös nyilatkozatot szándékoznak aláírni a felek - tudta meg az Interfax hírügynökség a tanácskozáson orosz részről elnöklő Viktor Zubkov orosz miniszterelnök-helyettes titkárságán lévő forrásából.

A plenáris ülés elnöke magyar részről Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter. A nyilatkozó szerint első sorban a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának építéséről, egy egymilliárd köbméter űrtartalmú földalatti gáztároló magyarországi építéséről lesz szó, és arról, milyen kilátásai vannak az orosz cégeknek a paksi atomerőmű rekonstrukciójában való részvételre.

Ezen kívül a felek megvitatják az ipari, közlekedési, információ-technológiai, építésügyi, mezőgazdasági, idegenforgalmi, környezetvédelmi, pénzügyi, banki és befektetési projektek megvalósításának helyzetét.

Az orosz forrás szerint a felek közös nyilatkozatot szándékoznak aláírni a modernizáció érdekében való orosz-magyar együttműködésről, s arra számítanak, hogy ez további impulzust ad a kétoldalú beruházási és kereskedelmi projektek közös megvalósításának.

A dokumentum az együttműködés prioritásként kezelt területeiként az energetikát, az energia-felhasználás hatékonyságát és az energiatakarékosságot, a nukleáris technológiákat, a gyógyászati- és gyógyszeripart, a környezetvédelmet, a nanotechnológiát és a mezőgazdaságot jelölné meg.

Az orosz-magyar gazdasági együttműködés modernizációs-beruházási részének növelése elősegíti majd a 2010-ben mintegy harmadával megnövekedett, 8,4 milliárd dollárt kitevő kétoldalú árucsere-forgalom további növekedését - mondta az Interfax forrása.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!