szerző:
MTI

A pénzügyi-gazdasági válság kialakulásában nagy szerepe volt annak, hogy az Európai Unió bizottsága hamis, vagy hamisnak tűnő adatokat is elfogadott egyes tagországoktól, ezért az unió gazdasági kormányzás csomagja szigorú ellenőrzés mellett kiszámíthatóságot követel tagállamaitól - mondta Pelczné Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselő pénteken Egerben.

Pelczné Gáll Ildikó újságírók előtt kifejtette, hogy egyes tagországok beterjesztett költségvetései erősen eltértek a tényhelyzettől, az Európai Bizottság Magyarország vagy Görögország adataira is rábólintott.

Az unió gazdasági kormányzás csomagja ezért kiszámíthatóságot követel, a tagállamoknak ezentúl április 15-ig be kell adniuk - a következő évi költségvetés alapját jelentő - konvergenciaprogramjaikat, ezeknek meg kell felelniük az EU 2020 programjának.

A gazdasági kormányzás csomagja ugyanakkor kellő rugalmasságot is biztosít, mert ha a fejlesztések növekedést generálnak, az unió elfogadja az eltéréseket, figyelembe véve, hogy egy fejlesztésnek első lépcsőben kiadásnövelő hatása van - tette hozzá. A képviselő a válságkezelés folyamatában meghatározó szereplőnek nevezte az IMF-et, valamint a hitelminősítő intézeteket és a bankokat.

Az IMF határozott pénzügypolitikai irányzata - mondta -, hogy a pénzt szeretné visszakapni mindenáron, ezért ragaszkodik a megszorításokhoz, a kiadások csökkentéséhez. A politikus szerint nehezíti a helyzetet, hogy a bankok nem hiteleznek, ha pedig a "nem független" hitelminősítők leminősítenek egy országot, az még drágábban tud hitelhez jutni, még inkább eladósodik, nem lesz gazdaságnövekedés, és elindul az adósságspirál.

A Fidesz-közeli Magyar Nemzet 2010. december 28-án közölte helyreigazítását, amely szerint "a Magyar Nemzet január 19-i számában megjelent 'Ezermilliárdos hazugságok' című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a Központi Statisztikai Hivatal ezermilliárdos hazugságokat közöl az Európai Unióval, és hogy 2003-tól a bevételek és kiadások tologatását végezte és manipulálta a költségvetés adatait."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!