szerző:
MTI/Népszabadság

Papcsák Ferenc fideszes képviselő azt javasolta, hogy két év alatt mintegy 1700 privatizációs szerződés környezetvédelmi kötelezettségeinek teljesítését kellene utólag megvizsgálni. A Népszabadság által megkérdezett cégek nem tartanak a vizsgálattól.

Nem tartanak a környezetvédelmi vizsgálattól a Népszabadság által megkérdezett cégek. A lap a pénteki számában megjelent cikkben ismerteti vállalatokhoz intézett körkérdésére kapott válaszokat azzal kapcsolatban, hogy Papcsák Ferenc fideszes képviselő javasolta: két év alatt mintegy 1700 privatizációs szerződés környezetvédelmi kötelezettségeinek teljesítését kellene utólag megvizsgálni.

A Duna-Dráva Cementipari Kft. vezérigazgatója, Szarkándi János a Népszabadságnak elmondta, hogy a tulajdonosok a beruházásaikkal az elmúlt két évtizedben világszínvonalú környezetvédelmi fejlesztéseket valósítottak meg. A vezérigazgató a lapban megjegyezte, hogy a cementgyárakat a környezetvédelmi hatóság rendszeresen ellenőrzi. A Mátrai Erőmű az elmúlt 10 évben több mint 50 milliárd forintot fordított környezetvédelmi, levegő- és víztisztítási, valamint talajvédelmi beruházásokra. 

Az ISD Dunaferr is teljesítette a privatizációs szerződésben vállalt kötelezettségeit, beleértve a környezetvédelmi beruházásokat is. Az ISO 14001 tanúsítási rendszerben bevezetett Környezetközpontú Irányítási Rendszer folyamatosan monitoringozza a környezeti hatásokat. A cégcsoport valamennyi tevékenysége rendelkezik a működéshez szükséges környezethasználati engedélyekkel. 

A lap a BorsodChem múlt év végi közleményéből idézi, hogy a környezetvédelmi beruházások értéke az elmúlt tíz évben meghaladta a 128 millió eurót - mintegy 34 milliárd forintot. A cég a fejlesztései során az elérhető legjobb technológiát alkalmazza és minden gyártóüzeme rendelkezik a gyártási kiválóságot legmagasabb szinten igazoló IPPC (egységes környezethasználati) engedéllyel.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!