szerző:
MTI

Bár a Nemzetgazdasági Minisztérium javasolta, mégsem emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, miután az Országgyűlés hétfőn az alkotmányügyi bizottság zárószavazás előtti indítványának elfogadásával törölte az erre vonatkozó passzusokat a gazdasági tárgyú törvények módosítását célzó kormányzati előterjesztésből.

Matolcsy György június elején benyújtott javaslata úgy rendelkezett volna, hogy a jogszabály kihirdetését követő 45. napon 2,4 százalékkal emelkedik a cigaretta jövedéki adója, majd a jövő év kezdetén és 2012. július elsején ugyanilyen mértékben. A fogyasztási dohányt termelő jövedéki adó nagyobb mértékben, előbb 6, majd 9, végül 11 százalékkal nőtt volna a következő egy évben.

Ezzel szemben az alkotmányügyi bizottság hétfőn beterjesztett javaslatának indoklása szerint a dohánytermékek adóztatásának szerkezeti átalakításához hosszú távú stratégia kialakítása szükséges, amelynek lényege, hogy az azonosan káros termékek azonos mértékben adózzanak, a kormány javaslata pedig ezzel a stratégiai céllal ellentétes.