szerző:
hvg.hu

A soproni Kékfrank mintájára a pécsi városvezetés is támogatja a helyi pénz - Pécsi Tüke - bevezetését, az ezzel kapcsolatos felmérés és előkészítés már megkezdődött - írja a Dunántúli Napló.

Pécsett túlságosan is sebezhető a gazdaság, ezáltal nemcsak az általános válság, hanem a helyi nehézségek miatt is kiszolgáltatott helyzetben vannak az itt élők - mondta a Dunántúli Naplónak Kis Varga István, az Öntevékeny Keleti Városrész mintaprogram polgármesteri megbízottja. Ezért is indokolt a Pécsi Tüke helyi pénz bevezetése, amely 2012. végére várható és a tavaly elindult Tüke kártya programhoz csatlakoztatható.

A számos országban működő helyi pénzek arra késztetik a lakosságot, hogy a helyben gyártott termékeket, szolgáltatásokat vásárolják, felhalmozás helyett költésre ösztönöznek, emellett nagyon fontos a közösségépítő és -formáló szerepük is - mondta Kis Varga István. A program beindításához szükség van a helyi termékek gyártása, a mezőgazdasági tevékenység elterjesztésére, a kisvállalkozások megerősítésére, a saját kézműves háttér megteremtésére.