szerző:
MTI

Az idén a magasabb takarmányárak ellenére nyereségesek lehetnek a libatenyésztők és a feldolgozók is, valamint megállhat az ágazat termelésének 2008 óta tartó csökkenése - írta a Napi Gazdaság csütörtökön.

A lapnak Papp Lajos, a Magyar Lúdszövetség elnöke elmondta: mind a máj-, mind a húslibaágazatban keresleti piac van a főszezonnak számító karácsony előtt bel- és külföldön is, ezért a termelők és a gyártók a tavalyinál mintegy 10 százalékkal magasabb árakat tudtak kialkudni.

Az idén is 2,7-2,8 millió lesz mindkét szektorban a vágóhídra kerülő állatok száma. A libahús árát egyértelműen az előző év azonos időszakához képest 15-20 százalékkal magasabb exportárak húzták fel - írta a lap.

A magyar húslibát továbbra is 90-95 százalékban német nyelvterületen értékesítik, míg a libamáj exportpiaca ennél diverzifikáltabb: a fő felvevő Franciaország, Németország mellett Belgium, Japán és Spanyolország is egyre jelentősebbnek számít.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!