szerző:
MTI

Németországban egyre nagyobb a szakképzett munkaerő hiánya. A német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége szerint az országban a cégek 37 százalékánál van olyan állás, amelyet már két hónapja vagy annál is hosszabb ideje hirdetnek. Ennek alapján nagyjából 1,3 millió lehet a betöltetlen, szakképzettséget igénylő munkahelyek száma.

A leggyakrabban gépgyártással, járműgyártással és elektrotechnikával foglalkozó cégek jelezték, hogy gond a létszám feltöltése, de mind nehezebben találnak alkalmas jelentkezőket az egészségügyben is – derül ki az erről szóló, Berlinben bemutatott jelentésben.

A több mint 20 ezer vállalkozás megkérdezésével végzett felmérés szerint a vállalkozások 31 százaléka a vonzerejének növelésével - nagyobb fizetéssel, karrierlehetőségek biztosításával és a munkakörülmények javításával - kívánja megtartani, illetve megszerezni a szakképzett munkaerőt. Jelentősen nőtt továbbá azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek hajlandónak mutatkoznak idősebb munkavállalókat foglalkoztatni, illetve növelni a rugalmasságot, hogy az alkalmazottak jobban összehangolhassák a családot és a munkát.

Ugyanakkor a vállalkozások többsége az államtól is intézkedéseket vár, a megkérdezett cégek kétharmada a szakképzési rendszer minőségének javítását sürgeti, 36 százalék pedig a bölcsődei-óvodai ellátórendszer fejlesztését.

Minden harmadik cég az állami munkaügyi hivataloktól vár hatékonyabb munkaközvetítői tevékenységet, míg 17 százalék a külföldiek alkalmazására vonatkozó szabályok lazítása révén látja biztosíthatónak a munkaerő-ellátást.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!