szerző:
MTI

Az Európai Bizottság továbbra is arra törekszik, hogy az egész EU-ban bevezessék a pénzügyi tranzakciók adóját - közölte kedden Alejandro Ulzurrun de Asanza y Munoz, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény egyik szóvivője, miután immár nem csupán a britek, hanem az EU soros elnökségét ellátó dánok is bírálták a Tobin-adóként is emlegetett adófajta bevezetésének gondolatát.

A brüsszeli bizottsági javaslat értelmében a részvény-, illetve hitelügyletekre az ügyletérték 0,1 százalékának megfelelő tranzakciós adót vetnének ki, ami számítások szerint évente 55 milliárd euró plusz bevételhez juttatná az uniót.

Azt az ellenvetést, hogy a Tobin-adó miatt elmenekülnének Európából a pénzügyi szolgáltatók, azzal igyekeznének semlegesíteni, hogy nem csupán akkor kellene adót fizetni, ha a pénzügyi szolgáltató központi székhelye az unióban található, hanem akkor is, ha az ügyletet ugyan az unión kívül bonyolították le, de vagy a szolgáltatás megrendelőjének vagy teljesítőjének van legalább egy telephelye (bankfiókja) bárhol az EU területén.

Az elgondolást élesen ellenzi Nagy-Britannia, hiszen London a világ egyik legjelentősebb pénzügyi központja, és a Cityt felettébb hátrányosan érintené az új adónem bevezetése.

A bizottsági szóvivő kedden újságírói felvetésre azt mondta, hogy tovább kívánnak dolgozni a dán elnökséggel együtt a javaslaton. Margrethe Vestager Hansen dán gazdasági miniszter azonban riportereknek előzőleg azt mondta az elnökség megkezdése alkalmából Koppenhágába látogató uniós tudósítóknak, hogy a brüsszeli javaslat "nem áll valami szilárd lábakon". Szerinte a Tobin-adó munkahelyek százezreit sodorná veszélybe. Alejandro Ulzurrun de Asanza y Munoz szerint azonban az uniós bevezetés csak egy lépés lehetne a globális bevezetés felé vezető úton, és akkor már nem merülne fel a pénzügyi szolgáltatók áttelepülésének kockázata.

Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök hétfői berlini találkozóján is felmerült a kérdés. Az elhangzottak szerint a két politikus adná alább is, ha az egész EU-ban nem lehet bevezetni a tranzakciós adót. Merkel megelégedne a 17 euróövezeti országon belüli bevezetéssel, Sarkozy pedig ennél is tovább ment, és hajlandóságot mutatott arra, hogy Franciaország akár saját maga bevezesse a Tobin-adót.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!