szerző:
MTI

A magyar gazdaságpolitikának a stabilitásra és a növekedésre kell összpontosítania - mondta Iryna Ivaschenko, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi képviseletének vezetője az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) budapesti rendezvényén csütörtökön. Szerinte javítani kell az ország befektetői megítélésén, így ki kell vezetni a különadókat, és lépéseket kell tenni a gazdaságpolitika kiszámíthatóságának növelésére, illetve a magánjogi szerződések szentségének biztosítására.

A megfelelő kiigazítás segíthet a fenntartható költségvetési politika kialakításában és a növekedés beindításában - mondta a képviseletvezető. Szerinte a költségvetés bevételi és kiadási oldalait érintő intézkedések megfelelő összetétele szükséges ahhoz, hogy a kiigazítás ne fékezze túlságosan a gazdasági növekedést.

Iryna Ivaschenko szerint javítani kell Magyarország befektetői megítélésén, így lépések szükségesek a különadók kivonása, a gazdaságpolitika kiszámíthatóságának növelése, illetve a magánjogi szerződések szentségének biztosítása érdekében. A monetáris politikát az IMF magyarországi képviselője megfelelően óvatosnak nevezte.

Szerinte a magyar gazdaság előtt a növekedés jelenti a legnagyobb kihívást. Úgy vélte, mind rövid-, mind közép, mind hosszú távon gondot jelent a növekedés. Hozzátette, hogy Magyarország rendre a térségbeli növekedési átlag alatt teljesít, a kivitel jelenti a növekedés egyetlen forrását, ráadásul a belső fogyasztás és a beruházás is gyenge. Iryna Ivaschenko emlékeztetett: az IMF az idei évben 0,3 százalékos magyar GDP-növekedésre számít. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy a szervezet ronthat ezen a prognózison, mivel az kedvező euróövezeti forgatókönyv alapján született.

Az IMF folyamatosan egyeztet a magyar kormány képviselőivel - mondta Ivaschenko, aki szerint a valutaalap folyamatos párbeszédet folytat a magyar kormánnyal, és több javaslatát is nyilvánosságra hozta a január végi országjelentésben. Hozzátette, sok minden múlik most a magyar kormányon.

A Malév leállására vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette: az IMF nem tesz úgy, mintha szakértő lenne a közlekedési vállalatok hatékonyságának javításában. Elmondta ugyanakkor, hogy figyelnek az olyan társaságokra, mint amilyen a BKV, a MÁV, vagy immár a Malév is, mivel azok jelentősen megterhelik a költségvetést.

A kelet-közép-európai térség különösen ki van téve a bankok tőkekivonásának és az eszközleépítésnek - mondta Iryna Ivaschenko a rendezvényen. Hozzátette, hogy a tőkekivonás és a hitelállomány csökkentése nincs túl jó hatással a rövid távú gazdasági növekedésre.

Ivaschenko azt mondta, a határokon átívelő térségbeli bankok elsősorban a szabályozás miatt építik le eszközállományukat. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a válságkezelésben a térség még nem végezte el valamennyi munkáját. Úgy fogalmazott: „a térség még nincs abban a szakaszban, amikor azt lehet mondani, hogy elvégeztünk minden takarítást, és készen állunk a továbblépésre”.

Az IMF által  a térségbeli államoknak nyújtott pénzügyi támogatás a szükséges átalakítások végrehajtását segíti - tette hozzá a képviseletvezető. Ivaschenko felidézte, hogy Magyarország 2008-ban az európai államok közül elsőként részesült a jelenlegi válságban pénzügyi támogatásban. A közel 12 milliárd eurós készenléti megállapodásból 9 milliárd eurót hívott le Magyarország.

Arról is beszélt, hogy az IMF támogatásában részesült kelet-közép-európai államok előtt nem volt könnyű feladat, de a végrehajtott kiigazításokkal sikerült elkerülni a fizetőeszközök jelentős leértékelését, a nagy államcsődöket, a bankválságokat. Vélhetően nagyobb növekedést is értek el ezek az országok – tette hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!