szerző:
hvg.hu

Csak részeredményeket érhet el a kormány társadalmi vitára korrupcióellenes programja a Transparency International Magyarország (TI) szerint, bár a szervezet úgy véli, szakmailag megalapozott az anyag.

Az antikorrupciós szervezet szerint a program nem teremt megfelelő garanciát a közpénzek átlátható és hatékony felhasználásra és figyelmen kívül hagyja, hogy a korrupció Magyarországon a politikai és az üzleti élet mindennapi működését szövi át. A társaság szerint ezzel szemben a korrupció ellenes anyag kizárólag a kormányzati szervekre koncentrál, ezért csak részeredményeket érhet el.

Az eredményes korrupció elleni fellépés kulcsa a TI szerint a probléma összetett megközelítésében rejlik, ezért a kormányzati szerveken túl figyelembe kellene venni a korrupció tágabb környezetét is. A sikeres fellépés alapfeltétele pedig a közhatalmi intézményrendszerbe vetett bizalom növelése, a független kontroll intézmények megerősítése, az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása, illetve a kiszámítható és átlátható jogalkotás, illetve jogalkalmazás garantálása lenne.

A TI ettől függetlenül üdvözli, hogy sikerült túllépni a kizárólag büntetőjogi megközelítésen, és a program alkotói az integritás gyakorlati átültetésére, az értékekre és az átlátható működés megteremtésére törekedtek. A szervezet ezért támogatja a korrupcióellenes szervezet az etikai értékek megerősítését, a Hivatásetikai Kódex bevezetését, de ehhez kiszámítható, átlátható munkaszervezetet kell teremteni és a szükséges kapacitást biztosítani. 

Előrelépésnek tartja a TI, hogy megjelent a szándék a közérdekű bejelentők hatékonyabb védelmének megteremtésére és a lobbitevékenység szabályozásának felülvizsgálatára. Támogatható a szervezet szerint az az elképzelés is, hogy az alapvető etikai normák, illetve a korrupcióval szembeni értékek oktatása bekerüljön a Nemzeti Alaptantervbe.

A TI azonban a tervezet negatívumának tartja, hogy a közérdekű adatok nyilvánosságát nem erősíti kellőképpen és nem foglalkozik az állami, önkormányzati és az üzleti szféra összefonódásából eredő visszaélési lehetőségekkel. „Nagy előrelépés lenne, ha a fenti elképzelések nem maradnának papíron, de az átfogó szemlélet hiánya miatt félő, hogy a program nem lesz képes a korrupciót érdemben csökkenteni”– mondta Alexa Noémi, a Transparency International magyarországi tagozatának igazgatója. 

Mint tegnap megírtuk, a kormány korrupció-megelőzési programjának a kormany.hu-n elérhető anyaga félrevezető adatokat tartalmazott, cikkünk megjelenése után a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál azonban javították a hibát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!