szerző:
MTI

Idén még nem javulnak érdemben a lakáspiaci tendenciák, de az Otthon Centrum szerint jövőre megindulhat a lendület a lakáspiacon.

A válság éveiben a lakáspiacon felére csökkent az adásvételek száma, tíz-tizenöt százalékkal estek az árak, és jelentősen nőtt az értékesítési idő. Míg 2007-ben Budapesten a piacképes, használt, téglalakások átlagosan valamivel több, mint két hónap alatt cseréltek tulajdonost, 2011-ben ehhez már négy hónapra volt szükség – derül ki a cég szerdán ismertetett elemzéséből.

©

A leghosszabb időt a családi házak értékesítésére kell szánni, átlagosan hat-hét hónapot, leggyorsabban pedig a panellakások kelnek el, átlagosan három hónap alatt.

Az Otthon Centrum felmérése szerint a tulajdonosi, közvetítőt igénybevevő nem eladóknak ennél is hosszabb értékesítési idővel kell számolniuk, ezért is nőtt a közvetítői szolgáltatás igénybevétele: Budapesten a közvetítők közreműködésével eladott lakások aránya elérte az 53 százalékot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!