szerző:
MTI

Parlamenti bizottság jön létre, hogy kivizsgálja a Volánbusz 2003-as reorganizációs programja végrehajtásának körülményeit, így több ingatlanértékesítési ügyet is - döntött hétfőn a parlament 316 igen szavazattal, 12 nem ellenében, egy tartózkodás mellett.

Nemmel kilenc, a Demokratikus Koalícióhoz (DK) tartozó független képviselő és három szocialista politikus szavazott. Egy DK-s, Oláh Lajos tartózkodott.

A fideszes Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos és frakciótársa, Lipők Sándor javaslatára a tíztagú testületnek vizsgálnia kell a Volánbusz Zrt. szentendrei, valamint a fővárosi Szabolcs utcai és Andor utcai telephelyének eladását és az esetlegesen felmerülő visszaéléseket. Ugyanígy át kell tekintenie a szentendrei pályaudvar, a gödöllői és az érdi műszaki telep értékesítését és visszabérlését, valamint a fóti járműjavító bázis beruházását.

Feladata lesz az is, hogy tárja fel és hozza nyilvánosságra a tranzakciókban résztvevő, értékbecslést, ingatlanközvetítést végző offshore cégek valós tulajdonosi hátterét. A fideszes előterjesztők szerint tisztázni kell azt a kérdést is, hogy a Volánbusz által 2005 és 2008 között csaknem 5,5 milliárd forint értékben lezajlott értékesítések során érvényesültek-e az állami tulajdonnal való gazdálkodás elvei, etikusak voltak-e az eljárások és a közpénzfelhasználás.

A bizottságnak vizsgálnia kell a 2005-2008 között hivatalban lévő, az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszternek, továbbá a Volánbusz, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács és az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. vezető tisztségviselőinek az említett ügyekkel kapcsolatos tevékenységét is. A testület a munkájáról jelentést készít majd, és azt a megbízatásának kezdetétől számított 180 napon belül benyújtja az Országgyűlésnek.

A bizottságba a Fidesz négy, az MSZP és a Jobbik kettő-kettő, a KDNP és az LMP pedig egy-egy tagot delegálhat. Az elnököt a Fidesz, az alelnököt pedig az MSZP adja majd.

A kormánypárti előterjesztés indoklásában az olvasható, hogy a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-kormányok hivatali idejében több, a felelős állami gazdálkodást sértő ügylet történt a Volánbusz vagyonával, és okkal merül fel a jogszabálysértés gyanúja bizonyos tranzakciókkal kapcsolatban. Ezekben szerződő félként olyan gazdasági társaságok vettek részt, amelyek tulajdonosi és érdekeltségi köre máig nem tisztázott a hatóságok és a közvélemény előtt - tették hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!