A hét, amikor Matolcsyt már senki nem tudja követni

2012. április 08., vasárnap, 20:40 • Utolsó frissítés: 2012. április 09., hétfő, 21:01
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ; ;

A nemzetgazdasági miniszternél a héten összekuszálódtak a szálak: amikor propagandisztikus hiányjelentés helyett hiteles gazdaságpolitikai pályát kér számon rajta a Magyar Hírlap, Matolcsy nekiugrik a szerzőnek. És amikor már Brüsszellel együtt mindenki a jövőt felrajzoló konvergenciaprogramra vár, a miniszter inkább egy könyvismertetőben hirdet programot. Pontosabban: újabb víziókat. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Azok a közvéleménykutatók, akik a múlt hétvégén még azt mérték, hogy mennyire dőlnek be az emberek Schmitt Pál magyarázkodásának, detektoraikat lassan átkapcsolhatják Matolcsy Györgyre. A nemzetgazdasági miniszter a múlt héten ismételten beleszaladt egy olyan kommunikációs csapdába, amit megint csak önmagának állított. A tavalyi hiányadatokat sokadszorra újrarajzolva és összefüggésbe helyezve megint megüzente Brüsszelnek, hogy milyen jók vagyunk – mintha nem tudná, hogy ott pontosan tisztába vannak vele, a költségvetés a viszonylagos stabilitását tavaly egyedül a lenyúlt magán-nyugdíjpénztári vagyonnak köszönhette. Egyszeri tételek nélkül a „magdeficit” (az úgynevezett strukturális hiány) meghaladta az öt százalékot. Emiatt nem véletlen, hogy az Európai Bizottság a kohéziós pénzek felfüggesztésével fenyegette meg a kormányt.

Ahogy  a HVG is részletesen levezette, amit Matolcsy bemutat a költségvetés átláthatósága és kommunikálása címén, az leginkább követhetetlen és komolyan vehetetlen. Még az ellenzékinek nem mondható Magyar Hírlap is kiakadt, mondván, győzelmi jelentések helyett ideje lenne végre a 2013-as pályát is hitelesen bemutató konvergenciaprogramot megküldeni Brüsszelnek. Erre egy schmitti sértődöttséget idéző sajtóközleményt adott ki, mely már címében (!) nekiesett a kritizálni merészelő Szajlai Csaba újságírónak.

Fotó:

Öt kulcs, négy kerék

Matolcsynak a csütörtöki Heti Válaszban megjelent publicisztikája is értetlenséget és megrökönyödést váltott ki a piaci elemzőkben. Ebben egy könyvismertetésen keresztül lényegében leszámolt az eddigi gazdaságpolitikáját meghatározó illúziókkal, valamint felvetette a pénzforgalmi adó (mely Európában eddig nem kapott kellő támogatást), valamint az ötkulcsos áfa bevezetésének lehetőségét. A cikkben Matolcsy utalt arra is, hogy valahogyan csökkenteni kellene az élőmunkaterheket: ezt a hvg.hu a szociális adóval és az evával kapcsolatos kormányzati tervként értelmezte. Az utóbbival kapcsolatban igazunk lehet: a Magyar Nemzet szombati száma már azt írta, hogy az év végével kivezethetik az evát, és helyette egy új adóformát vezethetnek be mikro- és kisvállalkozásoknak.

Közben szép csendben Matolcsyék a szociális támogatások rendszerét is tovább alakítanák. Ennek egyik legmarkánsabb jele, hogy némi szemérmeskedés és hallgatás után a kormány újratöltené a monoki modellt. Egy kormányhatározat szerint ugyanis Orbánék fontolóra veszik, hogy a monokinál is szélesebb körben utalványban, pontosabban az Erzsébet-kártyára fizessék ki a szociális támogatásokat (beleértve olyat is, mint az alanyi jogon járó családi pótlék). A jobbszélen kedvelt megoldás támogatása mögött haveri cégek járadékvadászata épp úgy megbújhat, mint annak a vélekedésnek a politikai felerősítése, hogy az igazán szegények képtelenek arra, hogy maguk beosszák a pénzüket, és ne költsék el játékgépre, italra.

Mint ahogy a hvg.hu a Népesedési Kerekasztal kezdeményezőjétől, a héten elhunyt Kopp Máriától értesült: az NGM, azon belül is Matolcsy vetette fel a gépkocsi-szocpolt, amely bekerült a kerekasztal múlt héten nyilvánosságra hozott javaslatai közé, és ami beteljesíthetné Orbán 12 évvel ezelőtt elhangzott ígéretéből ("három szoba, három gyerek, négy kerék") a mobilitásra vonatkozó részt. A különbség csak annyi, hogy a három helyett a minimum három, de inkább négy gyerek lenne követelmény – az egylégterű, családi kocsikhoz társuló, a lakásszocpol arányában legfeljebb pár százezres összeg azonban aligha segítene a nagy kocsira vágyó nagycsaládokon.

Az egész családnak jó

Fotó:

75 ezren maradtak

Hétfőn volt az első napja, hogy jelentkezni lehetett – első körben a közszféra dolgozóinak – az új feltételek szerinti árfolyamrögzítésre: a bankok elmondása szerint az emberek inkább csak érdeklődtek, a nagy roham egyelőre elmaradt – igaz, még a héten is jött ki olyan kormányrendelet, amely a feltételeken pontosított. Az NGM pedig sajtóközleményt adott ki, melyben csak azoknak ajánlja a lehetőséget, akik tényleg nem tudják a jelenlegi feltételek mellett fizetni a tartozásukat.

A hét első felében derült ki az is, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok negyede élt a lehetőséggel és lépett vissza az állami rendszerbe – 75 ezren viszont maradtak, és várják, hogy mi történik majd a pénztárakkal és velük.

Pénteken jelent meg a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez nyújtott vissza nem térítendő támogatásról szóló rendelet („bérkompenzáció”). A feltétek a munkáltatók számára igen kemények, hiszen teljeskörű és visszamenőlegesk bérkompenzációt ír elő úgy, hogy a cégek nem bocsáthatnak el, és csak szűk körű munkaidőcsökkentés megengedett a munkavállalók legfeljebb ötödénél.

50 gramm alattiak

A héten zárult le a postaliberalizációról szóló munkaanyag társadalmi egyeztetése is. Jövő év januárjától ugyanis EU-direktíva alapján szabad lenne a hagyományos (50 g alatti) levelek piaca: a hvg.hu megnézte, hogy mi várhat a Magyar Postára az új helyzetben, és mennyire van rá felkészülve. Egy biztos bevételt, a készpénzátutalási megbízások (a „sárga csekkek”) közvetítését, hasonló európai példa híján az EU-s szabály nem érinti – itt viszont a szolgáltatók szeretnék az árazásukkal a fogyasztókat a készpénzes megoldásokról a számlásakra átvezetni. Inkább kevesebb, mint több sikerrel.

A kormány újból tárgyalta, és immár elérhető közelségbe került egy agrár zöldbank megalakulása – adta hírül Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán. Korábban a hvg.hu írta meg elsőként, hogy a kormány a Takarékbank kisebbségi részvénycsomagjának megvásárlásával hozna létre egy agrárbankot, amely az ágazat cégeit és különböző mezőgazdasági, erdészeti, természet- és környezetvédelmi célú beruházásokat finanszírozna.

Postások, versenybe!

Fotó:

Bár az elemzők szintjén továbbra is tart a szópárbaj, hogy mikorra dőlhet el a magyar EU/IMF-hitelkérelem sorsa, egyáltalán mikor kezdődhetnek meg a tárgyalások, igazából ebben a történetben egy centit sem léptünk előre. Az elemzők általában értékelték, hogy bőven a megadott határidőt megelőzően válaszolt a kormány Brüsszel észrevételeire a kötelességszegési eljárásokkal kapcsolatban, de ennek ellenére nem lettek halkabbak azok, akik azt mondták, Magyarország csak az időt húzza.

Persze voltak még ügyek, melyek szót érdemelnének: megszavazta az Országgyűlés a Malév csődje miatt amúgy is túlélésre játszó Budapest Airport extra telekadóját. A főváros tárgyalt a taxisokkal a fixdíjas szolgáltatások bevezetéséről. A kormány pedig kész ötletparádéval ösztönzi a lakosságot állampapírvásárlásra. A tojásgörgetés napján azonban örüljünk annak, hogy a tojás ára a héten a korábbi csúcshoz képest kis mértékben mérséklődött – és felejtsük el, hogy a benzin tovább drágult. Húsvét hétfőn pedig ne üljön senki kocsiba.

22 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. április 11., 08:21 hajo5

Én csak azt veszem észre hogy nem 3-4 millió embert tesznek tönkre! Hanem egy egész országot! És nem vagyok Jobb ball oldali hanem csak egy egyszerü eber aki ezt igylátja! És öszintén mondom a legszomorubb hogy azt se látom melyik pártra kellene szavazni mert mindegyik csak rombol pusztit! Ide szakértői kormány kellene de mihamarabb!

2012. április 10., 23:42 Péter Tonka

Kövesse a kaszás. http://kmdholding.com/huxnz2r

2012. április 10., 11:08 tonyek35

Szégyen!http://kmdholding.com/huh13z5

2012. április 10., 01:26 Icom

Hét? 1 hét?
Én soha sem tudtam követni.
Egy zavaros elmét lehetetlen.

2012. április 9., 22:42 Bogyó és Babóca

Te Gyuri bammeg! Na ez nem semmi. Most aztán bizonyítottad hogy egetrengetően hülye, vagy gonosz vagy.
Sokan úgy vélik hogy Gyuri és Vitya szándékosan akarja kinyírni a legszegényebb 2-3 millió magyart. Ez a szégyen és itt kell minden eszközzel ellenállni. Nem elfogadni a 16%-os SZJA kulcsot, mert a szegényeknek a gazdagabbaktól kell elvenni a megélhetéshez szükséges különbözetet. Ha csak egy kicsit is jobban állnának és lenne valami Magyar termelés amit megvehetnének, akkor nem azon menne a vita hogy Erzsébet utalványban, vagy készpénzben kapják a segélyt. Amúgy az ellenzéki kritikák sem semmik. Ez a már csak azért sem típusú megközelítés nem biztos hogy helyes minden esetben. Szerintem is munkához kell kötni a segélyt ha lehetséges, és szerintem is inkább korlátozni kell a felhasználhatóságát (ha ez megoldható egyáltalán). Csak az a kérdésem, hogy hogyan lehet ezeket ilyen béna és szar módon összehozni? Gondolják az okosok hogy nem lehet besétálni a kocsmába az Erzsébet utalvánnyal és ott 50-75%-os áron eladni??? Ennyire hülyének nézik a saját szavazótáborukat? Hát elárulom belehet. Sőt a boltban is lehet bort venni, kenyér számlával. Azt hiszik az okosok hogy nem lehet megkerülni a SZÉP kártyás fizetésnél a számlaadást? Valaki ellenőrízte már a SZÉP kártyás vásárlást és a pénztárgép kimutatások egyezőségét? Na ugye. A többi az csak propagandaduma.
Szóval Matolcsy takarodj a k. vérszerinti első felmenődbe és ott oszd az észt akiknek igazából dolgozol te ....

További 17 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


A hét, amikor Matolcsyt már senki nem tudja követni
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
összes részvény árfolyama »
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X