szerző:
MTI

Az Európai Központi Bank rendelkezésére álló beavatkozási eszközökre hívta fel szerdán a Spanyolországot szorongató tőkepiacok figyelmét Benoit Coeure igazgatótanácsi tag. "Van egy intervenciós eszközünk, az SMP kötvényvásárlási program, amit mostanában ugyan nem használtunk, de létezik" - mondta a szakember Párizsban.

Az EKB az elmúlt hetekben tartózkodott euróövezeti szuverén kötvények vásárlásától a másodpiacon, 2010 májusa óta azonban a hozamok alacsonyan tartása érdekében több mint 200 milliárd euró értékben vásárolt görög, ír, portugál, spanyol és olasz államkötvényeket.

A spanyol államkötvények hozamát a piacok múlt hét óta hat százalék fölé, a negyedik legnagyobb euróövezeti nemzetgazdaság által hosszabb távon nem finanszírozható szintre nyomták fel.

Coeure teljesen indokolatlannak tarja a spanyol kötvényekkel szemben tanúsított befektetői magatartást. "A piacok mostanában teljesen figyelmen kívül hagyják a fundamentális tényezőket" - hangsúlyozta.

Az EKB kétszer, tavaly decemberben és az idén februárban hosszú lejáratú refinanszírozási művelet keretében összesen csaknem egymilliárd eurós likviditásnövelő eszközzel stabilizálta az euróövezeti pénzügyi rendszert. "A mostani fejlemények azonban világosan mutatják, mennyire törékeny az egyensúly" - mondta az EKB piaci műveletekért felelős igazgatója.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!