Nagy lépést tett Kína a devizarendszer liberalizálása felé

2012. április 14., szombat, 10:16
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Az eddigi fél százalékról 1 százalékra szélesíti a kínai jegybank hétfőtől a jüan dollárárfolyamának napi ingadozási sávját, ami jelentős - és széles körben várt - lépés az ázsiai ország devizarendszerének további liberalizálása felé.

A pekingi jegybank szombaton közleményben jelentette be az intézkedést. Kína eddig napi fél százalékos eltérést engedélyezett a középárfolyamtól mindkét irányban.

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök március közepén úgy nyilatkozott, hogy a kínai nemzeti fizetőeszköz elérte a dollárral szembeni egyensúlyi árfolyamát, a közeljövőben további felértékelődés nem valószínű. Az elmúlt hét évben a jüan mintegy 30 százalékkal értékelődött fel az amerikai dollárral szemben, szeptember óta viszont a 12 havi elszámolásos határidős devizaügyletek hongkongi piacán felfelé és lefelé is mozog. Ez azt mutatja, hogy a jüan elérhette egyensúlyi árfolyamát - mondta a kínai miniszterelnök.

Az Egyesült Államok és más országok azzal vádolják Kínát, hogy alulértékelt szinten tartja a jüant, ami tisztességtelen árfolyamelőnyt biztosít a kínai exportőröknek, ez pedig hatalmasra duzzasztja a kínai kereskedelmi mérleg többletét és árt a külföldi versenytársaknak.


Nagy lépést tett Kína a devizarendszer liberalizálása felé
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
összes részvény árfolyama »
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X