szerző:
hvg.hu

Napok óta esik az Apple-részvény ára, amelynek hátterében a Portfolio elemzése szerint több ok is meghúzódhat. Az Apple szabadalmi pert vesztett és elemzői kommentárok kapcsán a befektetők aggódni kezdtek az egyes termékek növekedésének fenntarthatósága miatt.

Tegnap az Apple-részvény ára dollárban minden idők legnagyobb esését könyvelte el, az árfolyam 25,10 dollárral került lejjebb, 580,13 dollárra - írja a Portfolio, amely szerint a zuhanást az a hír indíthatta el, hogy olyan piaci spekulációk láttak napvilágot, miszerint az amerikai távközlési szolgáltatók csökkentenék az Apple-nek az iPhone-ért fizetett díjakat.

A portál elemzése szerint viszont több más oka is lehet a papírok mélyrepülésének: egy elemzés szerint az új iPad iránti kereslet hanyatlani kezdett, ennek eredményeként pedig a társaság jövő heti gyorsjelentésében az elemzői várakozásoktól elmaradó számot közölhet a táblagép értékesítéseivel kapcsolatban.

Egyes hírek szerint a legújabb iPhone csak szeptemberben érkezhet és addig kivárhatnak a befektetők a részvények vásárlásával, ráadásul a Macintosh-értékesítésekkel kapcsolatban aggasztó hírek láttak napvilágot.

További rossz hír volt a Portfolio szerint, hogy Apple elvesztett egy szabadalmi pert Németországban a Motorola Mobility ellen az emailek továbbításával kapcsolatban, amely lehetővé tette, hogy a felhasználók automatikusan értesüljenek az új emailekről iPhone-jukon vagy iPadjükön. Szintén nem tett jót, hogy a híresztelések szerint az iPad kisebb, olcsóbb verziójával is megjelenhet a piacon az Apple, ez pedig a félelmek szerint "kannibalizálhatja" a táblagép értékesítéseit.

Tim Cook bejelenti az új iPadet
©

A Portfolio elemzője ennek ellenére optimista az Apple hosszú távú jövőjével kapcsolatban, részben mert a vállalat termékeit olyan mánia övezi, amelyet más cégnél nem lehet látni és az új iPad bevezetése is valóságos sikersztori lett. A cég hatalmas készpénzállománnyal és jó készpénztermelő képességgel rendelkezik, a kínai piac hatalmas növekedést rejt még az okostelefon-gyártók számára és az új termékek, mint a készülő Apple TV lázban tarthatják a fogyasztókat és a befektetőket is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!