szerző:
MTI

Márciusban rekordszintre nőtt a világ acéltermelése annak köszönhetően, hogy kezd helyreállni a világgazdasági növekedési aggályok miatt korábban csökkenő feldolgozóipari kereslet.

Márciusban az egy évvel korábbihoz képest 1,8 százalékkal, 132 millió tonnára emelkedett a világ acéltermelése, az első negyedévi termelés pedig 1,1 százalékkal 377 millió tonnára - közölte pénteken a World Steel Association acélipari világszövetség.

Peter Fish, a MEPS acélipari tanácsadó vállalat ügyvezető igazgatója szerint a világ acéltermelése 5,5 százalékkal emelkedhet idén.

A legnagyobb acéltermelő, Kína márciusban 61,6 millió tonna acélt állított elő, 3,9 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A második legnagyobb acéltermelő ország, Japán a tavaly márciusihoz képest 2,3 százalékkal 9,3 millió tonnára, a harmadik legnagyobb, az Egyesült Államok pedig 5,4 százalékkal 7,8 millió tonnára növelte termelését.

©

A világ acéliparának kapacitáskihasználtsága a februárihoz képest 1,6 százalékponttal 81,1 százalékra emelkedett márciusra. A 2011. márciusinál ez azonban 1,2 százalékponttal alacsonyabb.