szerző:
hvg.hu/MTI

Kilép a Mol a Nabucco-projektből – ezt Orbán Viktor mondta hétfőn újságíróknak Brüsszelben. A miniszterelnök szerint a beruházás bajban van – olvasható a Bloomberg tudósításában. A Nabucco projekt szóvivője szerint egyelőre nem indokolt a változás. A Mol szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni a tervezett gázvezetékkel kapcsolatos bizonytalanságokat.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a részleteket ő sem ismeri, de látja, hogy még a magyar olajtársaság is kilép a gázvezeték építéséből. A kormányfő ugyanakkor fontosnak nevezte a Nabuccót, mert az összefügg az ország energiafüggetlenségével kapcsolatos tervekkel. Hozzátette: a cél az, hogy Magyarország három év múlva ne csak egyetlen országtól függjön az energiaellátás terén.

Christian Dolezal, a Nabucco szóvivője úgy reagált Orbán nyilatkozatára, hogy a projekt magyar részvényese a Mol leányvállalata, az FGSZ, és ezzel kapcsolatban semmi sem indokolja a változást – olvasható a Bloomberg tudósításában.

A Bloomberg emlékeztet, hogy a Nabucco magyar, német, osztrák, bolgár, román és török cégek közös vállalkozása. A Mol legnagyobb részvényese a magyar állam. A kormány támogatja egy Szlovákiával közös vezeték kiépítését, és ilyen ügyben tárgyal Horvátországgal is. Orbán ezzel kapcsolatban hozzátette azt is, hogy „meg szeretnék találni valahogy az utat az olaszokhoz”.

A Nabucco az eredeti tervek alapján Törökországból szállítana földgázt a Kaszpi-tenger térségéből nyugati irányban Ausztriáig, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül. Az EU támogatja a projektet, mert enyhíthetné az orosz gáztól való függőséget Európában.

Mol: több gond is van a Nabuccóval

A Nabucco-projekttel kapcsolatban több bizonytalanság merült fel, amelyeket nehéz lenne figyelmen kívül hagyni – így reagált a Mol Orbán Viktor miniszterelnök hétfői bejelentésére, amely szerint a társaság kivonul a Nabucco nemzetközi gázvezeték-építési beruházásból.

A Moltól közölték: a projekt esetében mind a finanszírozási háttér, mind pedig a gáz forrása bizonytalan. 2003 óta a projekt megvalósítási költségei folyamatosan növekednek, ugyanakkor még mindig nem világos, hogy mennyi lesz a végösszeg. Másrészről a projekt vezetősége a mai napig nem tudott olyan gázforrást találni és biztosítani, amely elegendő gázzal látná el a vezetéket, így a rendelkezésre álló gáz mennyisége és forrása még mindig kérdéses.

©

"Ezeket az aggályainkat többször is jeleztük a Nabucco Nemzetközi Társasággal igazgató tanácsában. Továbbra is elkötelezettek vagyunk Kelet-Közép Európa energiaellátásának diverzifikációját illetően, de független vállalatként felelősséggel tartozunk részvényeseink iránt, a lehető legeredményesebb gazdasági teljesítményt kell nyújtanunk" - közölte a társaság.

Nabucco: sikeresen halad a projekt

Sikeresen halad a Nabucco gázvezeték projektje; a projekttámogatási megállapodást tavaly minden tranzitország aláírta, kialakítva ezzel a végleges jogi kereteket - közölte a Nabucco Gas Pipeline International GmbH hétfőn az MTI-vel Orbán Viktor, miniszterelnök brüsszeli kijelentésére reagálva. A közlemény szerint a Nabucco gázvezeték projekt a tranzitállamok, köztük Magyarország által aláírt és ratifikált szerződésen alapszik. 

Ez egyedi és erős jogi kereteket teremt a hitelezők, a termelők és gázszállítók számára. A Nabucco magyar részvényese, a MOL 100 százalékos leányvállalata, az FGSZ, és egyelőre a Nabuccóhoz nem jutottak el olyan jelzések, hogy ez változna - áll a közleményben.

Magyarországon a projekt a szükséges négy környezethasználati engedélyből hármat már megszerzett, valamint a közelmúltban Bulgáriában és Törökországban is kiemelt nemzeti projektté nyilvánították. A teljes vezetékhosszra vonatkozó mérnöki tervezés 80 százalékban elkészült. A német Bayerngas jelenleg is tárgyalásokat folytat a Nabuccóval arról, hogy hetedik részvényesként csatlakozzon a projekthez - tették hozzá. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!