szerző:
MTI

Rövid távon veszélyeztetett Igal önkormányzatának pénzügyi egyensúlya - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a gyógyfürdőjéről ismert, mintegy 1300 lakosú, 2009-ben városi rangra emelt somogyi település gazdálkodását vizsgálva.

A szerdán közzétett jelentés szerint az ÁSZ annak ellenére veszélyeztetettnek látja rövid távon a város pénzügyi egyensúlyát, hogy az annak megőrzésére és javítására tett intézkedések hatására 56,8 millió forinttal javult az önkormányzat financiális helyzete. A város adósságállománya az elmúlt öt évben 71,1 millió forintra emelkedett, pénzügyi kapacitása 2010-től kezdve negatív volt és forráshiányt mutatott. 

Az önkormányzat 2010-ben a költségvetési kiadásainak 88,3 százalékát (618,3 millióból 546 millió forintot) a kötelező feladatok, míg 11,7 százalékát (72,3 millió forintot) az önként vállalt feladatok ellátására fordította, így például az alapfokú oktatáson belül a speciális általános iskolai, szakiskolai és diákotthoni ellátásra, a pedagógiai szakszolgálatra, valamint támogatta az egyházakat, a testvértelepüléseket és a civil szervezeteket. 

A vizsgált időszakban - 2007-2010-ben - a város önkormányzata 683,9 millió forint értékű beruházást és felújítást indított el, abból 2010 végéig 571,4 millió forintnyi teljesült. Az ÁSZ vizsgálata megállapította, hogy az önkormányzat folyó költségvetési egyenlege 2007 és 2009 között, köszönhetően a működőképességének megőrzését szolgáló, kiegészítő - 15,7 millió forint - állami támogatásnak, forrástöbbletet, 2010-ben forráshiányt mutatott. 

Az éves folyó bevételek nem biztosítottak fedezetet a kötelező és önként vállalt feladatellátás folyó kiadásaira, valamint az adósságszolgálatra, a pénzügyi egyensúly fenntartását 2010-től külső források bevonásával biztosították.    

Az önkormányzat 2007 és 2010 között rövid lejáratú hitellel nem rendelkezett, 2011-ben viszont 35 millió forintot vett igénybe. A pénzintézetekkel szembeni kötelezettsége a 2006-os 6 millió forintról 2011 első félévére 71,1 millió forintra, a 2006 december végi 1,6 milliós szállítói állománya 2011 első félévének végére 12,4 millió forintra nőtt.     

A polgármesternek szóló ajánlás szerint az önkormányzat pénzügyi egyensúlyának gyors helyreállítása és hosszú távú fenntarthatósága érdekében szükséges a bevételek növelése, egyúttal a kiadások csökkentése. Az ÁSZ azt javasolja a polgármesternek, hogy terjesszen a képviselő-testület elé egy reorganizációs programot, képezzen elkülönített tartalékot az adósságszolgálat teljesítésére, kezdeményezze az intézmények finanszírozásának napi kontrollját, vizsgálja felül az önként vállalt feladatok finanszírozhatóságát és hozzon intézkedéseket a kötelező feladatok ellátásának biztosítására.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!