szerző:
MTI

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 209,67 pontos, 1,15 százalékos csökkenéssel, 18 025,36 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 12,0 milliárd forint volt, a vezető részvények az Egis kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Varga Zoltán, a Quaestor Csoport elemzője MTI-hez eljuttatott értékelésében kiemeli, hogy eufórikus hangulatban indult a szerdai kereskedés a tőzsdéken, azonban délelőtt a vártnál gyengébb makrogazdasági adatok érkeztek az eurózónából, így a befektetők a profitrealizálás mellett döntöttek.

A magyar részvényindex egész napos lemorzsolódás után végül a negatív tartományban zárt, az Egis kivételével minden vezető részvény árfolyama gyengült a pénteki záráshoz képest - jelezte a szakértő. Varga Zoltán szerint a következő napokban is fennmaradhat a bizonytalan hangulat a nemzetközi piacokon, így a magyar piacon is folytatódhat a negatív korrekció a múlt heti jelentős emelkedés után. Az üzletkötő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a forint erős maradt, tőzsdezáráskor 283,50 forintot kellett fizetni egy euróért.

©

Králik István, a KBC Securities üzletkötője is úgy vélekedett, hogy a napközben a vártnál rosszabb feldolgozóipari beszerzési menedzser index adatok érkeztek több európai országból, délután pedig az Egyesült Államokból érkezett rossz munkanélküliségi és feldolgozóipari adat rontotta a hangulatot - mondta a szakértő.

Három éve a legnagyobb mértékben csökkent a kereslet az amerikai feldolgozóipari javak iránt márciusban. A Mol 200 forinttal, 1,12 százalékkal 17 700 forintra csökkent, 2,9 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 9 forinttal, 0,24 százalékkal 3801 forintra esett, forgalmuk 6,7 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 11 forinttal, 2,01 százalékkal 535 forintra gyengült, forgalma 1,2 milliárd forint volt. A Richter-papírok árfolyama 965 forinttal, 2,57 százalékkal 36 520 forintra csökkent, a részvények forgalma 718,3 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 333,7 millió forintos forgalom mellett 200 forinttal, 1,38 százalékkal 14 700 forintra erősödött.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1172,85 ponton zárt szerdán, ez 10,47 pontos, 0,90 százalékos emelkedés a keddi záráshoz viszonyítva.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!