A hét, amikor Orbán összekuszálta az új irányt

2012. május 06., vasárnap, 17:35 • Utolsó frissítés: 2012. május 06., vasárnap, 21:24
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Az IMF-tárgyalások kezdetét nem látjuk, de a piac még szeret minket. Eközben a kormány megint zavaros üzeneteket küld, felmerült ugyanis, hogy a pénzügyi tranzakciós illetéket mégis a bankokra vetné ki, vagyis egy átfazonírozott bankadót faragna belőle, ami biztosan nem tetszene a befektetőknek. A telefonadó még zavarosabb, viszont már nyáron meglehetnek a jövő évi büdzsé főszámai és jöhet az e-útdíj is. Esélyes az is, hogy az állam bevásárol a Takarékbankba. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Szépen megerősödött a forint a héten, köszönhetően a múlt heti brüsszeli fordulatnak, amikor az Európai Bizottság zöld utat adott a magyar IMF-EU hitelkeretről szóló tárgyalásoknak. A befektetők annyira bíznak az IMF-tárgyalások megkezdésében, hogy egyre kevésbé tartják kockázatosnak a magyar állam fizetőképességét: szerdán az év eleje óta először 500 bázispont alá csökkent a CDS-felárunk (ami a magyar államadósság-törlesztésre kínált biztosítás ára).

Ez még mindig nagyon magas, de a januári riasztó rekordjainkhoz képest már jelentős a javulás. A fordulatnak köszönhetően jóval olcsóbban kapott pénzt az állam is: a hosszú, több éves lejáratú állampapírok például több mint egy százalékponttal alacsonyabb hozammal keltek el csütörtökön, mint egy hónapja.

Hűvös az IMF

Pedig az IMF-tárgyalások kezdetét még nem látjuk, a megállapodás megkötését pedig még kevésbé. Az IMF csütörtökön azt üzente, örül a magyar kormány és az EU közötti fejleményeknek, de egyelőre nincs tervben, hogy mikor jön Magyarországra a Nemzetközi Valutaalap szakértői delegációja. Ehhez ugyanis még meg kell születniük a jegybanktörvényhez szükséges módosításoknak. Az igazgató ezzel tulajdonképpen megismételte az IMF múlt heti, hűvös álláspontját.

Fellegi Tamás szerint is csak a törvénymódosítások után lehet elkezdeni a tárgyalásokat

Fotó:

A Nemzetgazdasági Minisztérium a múlt heti fordulat után azt ígérte, hogy néhány héten belül megszületnek a szükséges törvénymódosítások. A megállapodást ugyanakkor Fellegi Tamás kicsit odébb tolta, ugyanis azt mondta, a nyári szünet miatt valószínűbbnek tartja, hogy ősszel egyeznek meg a hitelkeretről. A kormány IMF-főtárgyalója azt is mondta, hogy a kormány nem akar lehívni pénzt a nemzetközi hitelkeretből, mert az nem lenne piaci finanszírozás. Ez igaz, ugyanakkor a piaci finanszírozás a jelenlegi állampapírhozamainkkal sokkal drágább az IMF pénzénél.

Átfazonírozott bankadó?

A héten a befektetők ismét elbizonytalanodhattak a kormány gazdaságpolitikájában is. A Fidesz rendkívüli frakcióüléséről olyan információk szivárogtak ki, amelyek azt is jelenthetik, hogy a miniszterelnök és a kormány nem tartja magát a második Széll Kálmán-tervben kijelölt, a piacokat megnyugtató irányhoz. Orbán Viktor ugyanis az ülésen azt mondta, hogy a bankokra vetné ki a 2013-tól  tervezett pénzügyi tranzakciós illetéket, és szeretné megakadályozni, hogy a pénzintézetek ezt áthárítsák a lakosságra.

Ennek még pontosan az ellenkezőjét írta a kormány az EU-nak egy hete elküldött második Széll Kálmán-tervben, és azzal számolt, hogy az új terheket a lakosság és a vállalatok viselik. Ha végül az lesz, amit a miniszterelnök mondott, akkor a pénzügyi tranzakciós illeték csak egy átfazonírozott bankadó lesz, ami megkérdőjelezi az új adónem értelmét.

A "Matelcsy" még nagyon zavaros

Matolcsy György szerint a mobiladó, amelyből idén 30, jövőre már 52 milliárd forintos bevételt tervez a kormány, még változhat a bevezetéséig. A rendkívüli frakcióülésen az hangzott el, hogy havonta 10 percnyi beszélgetés adómentes lenne, hogy az idősek és a szegényebbek telefonhívásait ne sújtsák adóval. A nemzetgazdasági miniszter szerint havonta 700 forint lenne egy személynek a telefonadó mértéke, de arra számítanak, hogy a telekommunikációs cégek versenye miatt az előfizetési díjak amúgy is csökkennek, így a jelenlegihez képest nem is kellene többet fizetniük a lakosoknak.

Rohamtempó

Fotó:

Eközben egész héten rohamtempóban dolgoztak a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone szakemberei, hogy megtalálják azt a megoldást, amivel rávehetnék a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM), hogy elvesse a percenként kétforintos mobiltelefonadó tervét.

Az NGM azt kérte a szolgáltatóktól, hogy készítsenek listát az ügyfelek telefonálási szokásairól. A cégeknek péntekig kellett letenniük a javaslataikat, az NGM pedig a jövő héten vinné a kormány elé a részletes tervezetet. Bár ez volt az utolsó találkozó, a hvg.hu információi szerint este úgy álltak fel a felek az asztaltól, hogy a kormányzati szándék és a szolgáltatók elképzelései több ponton sem közeledtek egymáshoz. Kiderült, hogy a kormányzatnak továbbra is az a határozott álláspontja, hogy maradjon az eredeti percalapú elképzelés. A szolgáltatók, elsősorban a Telenor és a Vodafone azt szorgalmazták, hogy előfizetőalapú legyen az új  teher. A kormány azonban lesöpörte a javaslatot az asztalról. Az új két forintos adót várhatóan szeptemberben vezetik be, percalapon, és nem terheli áfa.

A hvg.hu információi szerint a kormány a tárgyalásokon lényegében arra az egy módosításra volt hajlandó, hogy az eddig rászorultsági alapon hangoztatott, havi 10 percnyi adómentességet tegyék általánossá, és minden fogyasztó kapja meg ezt a kedvezményt. A magánszemélyek 700, illetve a cégek 2500 forint feletti mentességi szintjéből nem engedtek, noha a szolgáltatók együttesen jelezték, hogy ez a paraméterezés a piaci adatokra és a felhasználói szokásokra vetítve inkább a kedvezmények komolytalanságát tükrözik vissza. Ugyanis a többség jellemzően kevesebbet telefonál, vagyis a mentességi szint nem sokat jelent majd.

Bankunk is lesz

A Mol-pakett, a Rába, a fővárosi és a pécsi vízművek után a jelek szerint bankja is lesz a magyar államnak. Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója elismerte, hogy tárgyalásokat folytatnak a Takarékbank kisebbségi német tulajdonosával a részvénycsomag megvételéről. Eredmény a közeljövőben várható.

 

hvg.hu februárban számolt be arról, hogy az állam megvásárolná a Takarékbank német kézben lévő kisebbségi részvénypakettjét. A Takarékbanknak 56,57 százalékban takarékszövetkezetek a tulajdonosai, a német DZ Bank 38,46 százalékos csomagja mellett 4,97 százalék van egyéb tulajdonban. Piaci szereplők a hvg.hu-nak februárban úgy becsülték, hogy a DZ-csomag értéke valahol 3 és 8 milliárd forint körül lehet.

Korán lehet költségvetés és jön az e-útdíj

A piacokat megnyugtató információ lehet viszont, hogy Orbán Viktor arra kérte a képviselőket, a jövő évi költségvetés sarokszámait már a parlament nyári szünete előtt fogadják el. Ez jelentheti azt, hogy a kormány már június 22-én szeretné elfogadtatni a sarokszámokat, amikor az EU pénzügyminiszteri tanácsa dönt arról, hogy visszavonja-e a magyar kohéziós források túlzottdeficit-eljárásban eldöntött felfüggesztését. Ha a kormány elfogadott számokkal érkezne Brüsszelbe, az erősíthetné a hitelességét.

Eközben a kormány a jelek szerint elkezdte tervezni a használatarányos elektronikus útdíjat: 2013. július 1-jétől a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművekre vonatkozna az új teher. A személygépkocsik és autóbuszok a jelenlegi e-matricás rendszerben maradnak, ezekkel a járművekkel önkéntesen lehet majd átállni legkorábban a bevezetés után fél évvel.

Matolcsy Györgynek és Németh Lászlóné fejlesztési miniszternek 214 milliárd forintot kell összeszednie a rendszer bevezetésére és 10 éves üzemeltetésére, ugyanakkor a kormányzati számítás szerint egy évtized alatt ezt tízszeresen meghaladhatja a maximális díjbevétel. Jövőre viszont fél év alatt csak 75 milliárd forint többletbevétele lesz a büdzsének.

Megtámadta a pénztárakat és a bankokat az állam

Megint nekiment a pénztáraknak Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök volt nyugdíjvédelmi megbízottja. Elkészült ugyanis a magánnyugdíjpénztárak vizsgálatáról szóló jelentés, mely szerint több felelőtlen intézkedés hatására a pénztártagok átlagosan megtakarításaik ötödét veszítették el a magánkasszáknál. Selmeczi szerint az együttesen 850 milliárd forintos felesleges kiadás úgy áll össze, hogy ebből mintegy 150 milliárd forintot jelentett a magánnyugdíjpénztárak feleslegesen magas kiadásai miatt jelentkező működési költség, és hozzávetőleg 700 milliárd forintot ad az elmaradt hozam.

A nyugdíjvédelmi megbízott azonban az MTI tudósítása alapján csak arról nem tett említést, hogy az elmaradt hozamokért nem hibáztathatók a pénztárak, ugyanis törvény szabta meg nekik, milyen arányban fektethetnek például részvénybe és mennyit állampapírba. A parlament közvetlenül a 2008-as válság kitörése előtt szabta meg, hogy a kasszák a korábbinál nagyobb arányban tegyenek pénzt részvénypiaci befektetésekbe. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal három büntetőfeljelentést tett az ügyben a legfőbb ügyésznél. Az egyik pénztárat például - a Magyar Nemzet értesülései szerint - azért vádolják, mert a vagyonkezelési díjai 2008-2010 között magasabbak voltak a piaci átlagnál.

A Gazdasági Versenyhivatal a bankoknak ment neki a héten: a HVG értesülése szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) munkatársai meglepetésszerűen jelentek meg a Nemzetközi Bankárképző Központban, s foglaltak le olyan elektronikus adathordozókat és dokumentumokat, amelyeken a bankok közös adatbázisát, az úgynevezett BankAdat rendszert tárolják. Ha a versenyhivatal információs kartellnek minősíti a hitelintézetek 2000 óta működtetett közös adatbázisát, bankadónyi pénz folyhat be bírságként az államkasszába. A vizsgálat tavaly ősszel indult, amikor Rogán Antal bejelentést tett a versenyhivatalnál, hogy a bankok feltehetően összejátszottak, amikor megemelték azoknak a forinthiteleknek a kamatát, amelyekre a devizaadósságukat kedvezményesen végtörlesztő adósoknak szükségük lehetett.

12 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. május 7., 21:40 krisz3283

Ugye fogy már a türelem??? Remélem igen! :P
http://kmdholding.com/hudczce

2012. május 7., 17:14 József Horváth

Rohadtak volna bele az anyjukba

2012. május 7., 16:49 Vilmos Fekecs

Voltam a háziorvosomnál , ami biztos az biztos, beszereztem egy igazolást tőle. Így már nem tudnak tőlem " lankadót" vonni!
Ki tudja, hogy mire képesek!

2012. május 7., 10:33 varadil8047

Okos kommentelőtársaim, vajh ki találja ki, hogy az alábbi "unortodox a a mindenható piacot" torzító rendelkezést hol vezetik be?
"A..... kormány szerdán jelentette be, hogy hivatalt hoz létre a benzinárak alakulásának ellenőrzésére az esetleges visszaélések megelőzése érdekében. A benzinkutak üzemeltetőinek részletes tájékoztatást kell adniuk az újonnan létrehozandó bejelentőhivatalnak, hogy mikor és milyen mértékben tervezik emelni, vagy csökkenteni az árakat. Ezen kívül számot kell adniuk arról is, hogy mennyi üzemanyagot vettek, honnan és mennyiért."
Ez kérem Németország.
Előre hallom ezen ultralib portál szűkölését, meg persze a sok okos kommentelőt, hogy minek megvenni a Takarékbankot. Ajánlanám figyelmébe ezeknek a varjaknak Német Sparkasse állami csoportot.

2012. május 7., 10:20 Johan Lupus

Ez a gazdaságelmélet,,, több lenne,,, mint a kínálat-kereslet(Say)???!!!

2012. május 7., 09:42 Fancsekné Sövényi Valéria

Gondolom,annyi a telefonnal kapcsolatos kiadásuk, mint a lakhatásért fizetendő! Saját lakás mellett is van támogatás. Nehogy sok kiadásuk legyen!

2012. május 7., 07:43 Johan Lupus

EmbeRi MÉLTÓSÁG???!!!

Semmi???!!!Semminek nincs ALAPJA???!!!

Azért:::

MÛKÖDTETÕ,,, SZOLGÁLÓ,,, FEJLESZTÕ ÁLLAM???!!!

Mûködtetõ:::Mert'
a CIVIL szervezetek,,, mindenhol jelen vannak???!!!

Szolgáló:::
Mert' a TÁRSADALOM nEm állatorvosi ló,,, hanEm MEGÚJÍTJA
ÖNÖNMAGÁT???!!!

Fejlesztõ...Mert' az UNIDÓ,,, UNICEF,,, FAÓ,,,
és a hazai szürkeállomány segítségével,,, egy KUTATÓ,,, oktató,,,
INNOVÁLÓ,,, TERMELÕ,,, PIACI fejlesztés mehetne végbe???!!!

Míg
biztonságban Vagy fejlõdhetsz,,,
S,,, ha fejlõdsz,,, biztonságban
lEhetsz...(ENSZ)

2012. május 6., 21:54 Teller Ede

A kormány a hitelt-vesztett politikáját próbálja hitellel orvosolni; ez lesz az Új Széchényi Terv 2.0, ugyan az előző sem sikerült, de azért ne aggódjon senki hamarosan jön a végleges verzió. Matolcsy Úr pedig vehetne magának egy előnyösebb surranót is, ha már úgyis dől a pénz és egyébként is Derrick felügyelőből csak egy volt.

2012. május 6., 21:01 Hermann István

Ki a túró hisz még ennek a hazug bandának ?

2012. május 6., 20:02 szepmikhal

2012. május 6., 19:54 Éva Dr.Hámori

"Érdekelne, hogy a csürhe tagjai milyen telefon-kedvezményben részesülnek...."

Ha te nem tudod csürhe-tagként, honnét tudja más? De miért csürhézed le magad, nem vagytok jóban egymással dr. Hámorik?

2012. május 6., 19:54 Éva Dr.Hámori

A tranzakciós adót a bankok a kezelési - vagy más - költség megemelésével át fogják hárítani az ügyfelekre, miáltal a banki/pénzügyi műveletek - banki átutalások szolgáltatóknak, befektetésekhez,biztosítási díjak, stb. - bruttó összegei növekedni fognak. A telefon-adóval a direkt telefonálókat - mint a pénzügyi tanácsadók, marketingesek - fogja terhelni a rablóvezér.Érdekelne, hogy a csürhe tagjai milyen telefon-kedvezményben részesülnek....

2012. május 6., 18:25 Baráth Endre

Még hiteleket kell felvenni. A magyar imádja a hitelt. Eddig is csak habzsolta kétpofára. Nem szabad elvenni a magyartól azt, amit imád.

Véleménye van? Ossza meg velünk!


A hét, amikor Orbán összekuszálta az új irányt
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
összes részvény árfolyama »
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X