Szabó M. István
Szabó M. István

Egyetlen szó változott a telefonadóról szóló törvényjavaslatban az utolsó egyeztetésen látott verzióhoz képest. A cégek mégis azt látják, hogy árverték őket. Nemcsak a színjátékot, a törvénytervezetet sem hagyják annyiban.

Teljes az értetlenség a telefonszolgáltatók körében amiatt, hogy az Országgyűlésnek mút pénteken benyújtott törvénytervezetben az "adó alanya az igénybevevő" helyett az áll, hogy az "adó alanya a távközlési cég". A nemzetgazdasági miniszter által benyújtott törvénytervezet látszólag minden olyan (korábban a hvg.hu által feldolgozott) információt tartalmaz, amire a négy egyeztetés eredményeként számítani lehetett. Csak épp azt változtatták meg, hogy kit terhel a fizetési kötelezettség.

A tervezet értelmében minden megkezdett perc, illetve elküldött sms/MMS után 2 forint távközlési adót kell fizetni. Az első tíz perc adómentes, a magánszemélyek esetében 700, a céges előfizetők esetében 2500 forint a havi adómaximum. Csakhogy a törvényjavaslat második paragrafusába az került be, hogy "Az adó alanya a szolgáltató".  És ez alaposan feltüzelte az eddig sem nyugodt piaci szereplőket.

"Ennek így semmi értelme!"

"Teljesen más jött ki, mint amiről tárgyaltunk. Az adóalanyra vonatkozó jelenlegi megfogalmazás gyakorlatilag azt jelenti, hogy azt a távközlési válságadót, amiről az Európai Bizottság kimondta, hogy a magyar kormány 2010-ben jogtalanul vetette ki, és emiatt eljárást is kezdeményezett Magyarország ellen, nemhogy kivezetik, hanem júliustól duplán szedik be" - mondta az egyeztetéseken is részt vevő egyik telefoncég képviselője. A szakember elképesztőnek tartja, hogy miközben a minisztériumi képviselők az egyeztetésen meg sem kérdőjelezték az EB ezzel kapcsolatos előírását (miszerint ilyen adót csak a fogyasztáshoz kötődően lehet kivetni), most a tárca mégis ezzel ellentétes tartalmú törvényjavaslatot nyújtott be.

A tervezetet nem lehet úgy olvasni, hogy a telekomcégeket az állam pusztán adószedőként veszi igénybe, miután az átháríthatóság kérdése nincs is megemlítve. Márpedig, ha a törvény így megy át a parlamenten, és a távközlési társaságok megpróbálják áthárítani a telefonadót a fogyasztókra, a díjemelés miatt az előfizetői szerződések azonnali hatállyal felmondhatóvá válhatnak.

A telkócégek már arra készülnek, hogy - miután a minisztérium kikerült a képből - a képviselőket és a kormánytagokat győzködjék: "ennek így semmi értelme'".

Orbán kérte

Ha a telefontársaságok az adóalanyok, akkor annak sincs sok teteje, hogy a hívásoknál az első 10 perc a magánszemélyek esetében ingyenes, vagy hogy a díjfizetést a lakosság esetében (és a cégekében is) plafonhoz kötik. Információink szerint az NGM-től többen is informálisan azzal mentegetőztek, hogy a módosításra a kormányülésen került sor. A kérés pedig egészen fentről érkezett, nyomatékosítva, hogy adóalanyként mindenképp a cégek szerepeljenek.

©

"Ez így tiszta agyrém. Nem más, mint a különadó továbbélése. Márpedig ezzel saját magának is komoly fejfájást okozhat a kormány, miután június 22-én az EU tárgyalja az aktualizált magyar konvergenciaprogramot. Ha az elfogadásával gondok akadhatnak, akkor az a túlzottdeficit-eljárásra, illetve a kohéziós pénzek felfüggesztéséről szóló döntésre is kihathat" - mondt a hvg.hu-nak a tárgyalásokat közelről követő forrás.

*

Időközben a három mobilszolgáltató közös közleményt adott ki az ügyben.

A sajtóközlemény szövege:

"A Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Kormány a korábban ismertetett tervekhez képest alapjaiban változtatta meg az általa az Országgyűlésnek beterjesztett távközlési adóról szóló törvényjavaslatot. Míg az előzetes iparági egyeztetéseken az előfizetőket érintő fogyasztási adó tervezetét ismertette a kormányzat a szolgáltatókkal és a Széll Kálmán Terv 2.0-ban is ilyen adó szerepelt, a törvényjavaslatban ezzel szemben már a szolgáltatókra kivetett, a szolgáltatás nyújtását terhelő adóról van szó.

 

A három távközlési társaság az elmúlt hetekben mindent megtett az egyeztetések sikere érdekében, így elfogadhatatlannak tartja ezt az eljárást és értetlenül áll az újabb különadó előtt.  Az elmúlt hónapokban a kormányzat többször is ígéretet tett az ágazati különadók kivezetésére, ennek ellenére most, rövid határidővel gyakorlatilag megduplázza a távközlési szektor adóterheit és csak a távközlési társaságokat sújtja. Az újabb különadó vesztese Magyarország, a magyar távközlési ügyfelek és a magyar vállalkozások, mivel az adó visszaveti egy húzóágazat, a távközlési szolgáltatások fejlődését Magyarországon.

 

A távközlési cégek hangsúlyozzák, megértik az ország és a költségvetés nehéz helyzetét, de nem tartják célravezetőnek egy újabb különadó kivetését. Magyarországon jelenleg a távközlési szolgáltatást az európai átlagnál jóval magasabb terhek sújtják: az uniós átlagnál magasabb frekvencia- és koncessziós díj, 27%-os ÁFA, különadó és most egy újabb, percalapú adó is terhelné a távközlési szolgáltatásokat.

 

A Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország arra kéri a Kormányt, hogy vonja vissza a törvénytervezetet és iparági egyeztetések segítségével dolgozzon ki az ország versenyképességét nem veszélyeztető, konzisztens és fenntartható javaslatot annak az ígéretnek a szellemében, hogy 2013-tól kivezetik az ágazati különadókat."

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!