Orbán kérte, hogy az adó a telekomcégeket terhelje

2012. május 14., hétfő, 14:00 • Utolsó frissítés: 2012. május 14., hétfő, 15:34
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ;

Egyetlen szó változott a telefonadóról szóló törvényjavaslatban az utolsó egyeztetésen látott verzióhoz képest. A cégek mégis azt látják, hogy árverték őket. Nemcsak a színjátékot, a törvénytervezetet sem hagyják annyiban.

Teljes az értetlenség a telefonszolgáltatók körében amiatt, hogy az Országgyűlésnek mút pénteken benyújtott törvénytervezetben az "adó alanya az igénybevevő" helyett az áll, hogy az "adó alanya a távközlési cég". A nemzetgazdasági miniszter által benyújtott törvénytervezet látszólag minden olyan (korábban a hvg.hu által feldolgozott) információt tartalmaz, amire a négy egyeztetés eredményeként számítani lehetett. Csak épp azt változtatták meg, hogy kit terhel a fizetési kötelezettség.

A tervezet értelmében minden megkezdett perc, illetve elküldött sms/MMS után 2 forint távközlési adót kell fizetni. Az első tíz perc adómentes, a magánszemélyek esetében 700, a céges előfizetők esetében 2500 forint a havi adómaximum. Csakhogy a törvényjavaslat második paragrafusába az került be, hogy "Az adó alanya a szolgáltató".  És ez alaposan feltüzelte az eddig sem nyugodt piaci szereplőket.

"Ennek így semmi értelme!"

"Teljesen más jött ki, mint amiről tárgyaltunk. Az adóalanyra vonatkozó jelenlegi megfogalmazás gyakorlatilag azt jelenti, hogy azt a távközlési válságadót, amiről az Európai Bizottság kimondta, hogy a magyar kormány 2010-ben jogtalanul vetette ki, és emiatt eljárást is kezdeményezett Magyarország ellen, nemhogy kivezetik, hanem júliustól duplán szedik be" - mondta az egyeztetéseken is részt vevő egyik telefoncég képviselője. A szakember elképesztőnek tartja, hogy miközben a minisztériumi képviselők az egyeztetésen meg sem kérdőjelezték az EB ezzel kapcsolatos előírását (miszerint ilyen adót csak a fogyasztáshoz kötődően lehet kivetni), most a tárca mégis ezzel ellentétes tartalmú törvényjavaslatot nyújtott be.

A tervezetet nem lehet úgy olvasni, hogy a telekomcégeket az állam pusztán adószedőként veszi igénybe, miután az átháríthatóság kérdése nincs is megemlítve. Márpedig, ha a törvény így megy át a parlamenten, és a távközlési társaságok megpróbálják áthárítani a telefonadót a fogyasztókra, a díjemelés miatt az előfizetői szerződések azonnali hatállyal felmondhatóvá válhatnak.

A telkócégek már arra készülnek, hogy - miután a minisztérium kikerült a képből - a képviselőket és a kormánytagokat győzködjék: "ennek így semmi értelme'".

Orbán kérte

Ha a telefontársaságok az adóalanyok, akkor annak sincs sok teteje, hogy a hívásoknál az első 10 perc a magánszemélyek esetében ingyenes, vagy hogy a díjfizetést a lakosság esetében (és a cégekében is) plafonhoz kötik. Információink szerint az NGM-től többen is informálisan azzal mentegetőztek, hogy a módosításra a kormányülésen került sor. A kérés pedig egészen fentről érkezett, nyomatékosítva, hogy adóalanyként mindenképp a cégek szerepeljenek.

Fotó:

"Ez így tiszta agyrém. Nem más, mint a különadó továbbélése. Márpedig ezzel saját magának is komoly fejfájást okozhat a kormány, miután június 22-én az EU tárgyalja az aktualizált magyar konvergenciaprogramot. Ha az elfogadásával gondok akadhatnak, akkor az a túlzottdeficit-eljárásra, illetve a kohéziós pénzek felfüggesztéséről szóló döntésre is kihathat" - mondt a hvg.hu-nak a tárgyalásokat közelről követő forrás.

*

Időközben a három mobilszolgáltató közös közleményt adott ki az ügyben.

A sajtóközlemény szövege:

"A Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Kormány a korábban ismertetett tervekhez képest alapjaiban változtatta meg az általa az Országgyűlésnek beterjesztett távközlési adóról szóló törvényjavaslatot. Míg az előzetes iparági egyeztetéseken az előfizetőket érintő fogyasztási adó tervezetét ismertette a kormányzat a szolgáltatókkal és a Széll Kálmán Terv 2.0-ban is ilyen adó szerepelt, a törvényjavaslatban ezzel szemben már a szolgáltatókra kivetett, a szolgáltatás nyújtását terhelő adóról van szó.

 

A három távközlési társaság az elmúlt hetekben mindent megtett az egyeztetések sikere érdekében, így elfogadhatatlannak tartja ezt az eljárást és értetlenül áll az újabb különadó előtt.  Az elmúlt hónapokban a kormányzat többször is ígéretet tett az ágazati különadók kivezetésére, ennek ellenére most, rövid határidővel gyakorlatilag megduplázza a távközlési szektor adóterheit és csak a távközlési társaságokat sújtja. Az újabb különadó vesztese Magyarország, a magyar távközlési ügyfelek és a magyar vállalkozások, mivel az adó visszaveti egy húzóágazat, a távközlési szolgáltatások fejlődését Magyarországon.

 

A távközlési cégek hangsúlyozzák, megértik az ország és a költségvetés nehéz helyzetét, de nem tartják célravezetőnek egy újabb különadó kivetését. Magyarországon jelenleg a távközlési szolgáltatást az európai átlagnál jóval magasabb terhek sújtják: az uniós átlagnál magasabb frekvencia- és koncessziós díj, 27%-os ÁFA, különadó és most egy újabb, percalapú adó is terhelné a távközlési szolgáltatásokat.

 

A Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország arra kéri a Kormányt, hogy vonja vissza a törvénytervezetet és iparági egyeztetések segítségével dolgozzon ki az ország versenyképességét nem veszélyeztető, konzisztens és fenntartható javaslatot annak az ígéretnek a szellemében, hogy 2013-tól kivezetik az ágazati különadókat."

29 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. május 15., 14:28 morc

KáBéla, írjon még!

2012. május 15., 10:44 Váradi László

rap!
A roaming beszédforgalmi és azután adatforgalmi díjak EU általi kötelező árplafonja akkor nem a piaci verseny korlátozása? Dehogynem.
Tizenhárom év telekommunikációs üzletágban eltöltött tapasztalatom alapján az alábbi a véleményem:
1. Alacsonyabb adók esetén is magasabbak voltak a magyar távközlés kiskereskedelmi árai és haszonkulcsa (ahogy a banki kamatok is) mint a szomszéd országokban
2. Az új konkurrencia megjelenése le fogja verni az árakat, mint ahogy történt az ovodafon megjelenésekor egy ideig, aztán beállt szolgáltatók közötti ármegegyezés.
3. Érdekes, hogy néhányan szinte "ide nekem az adót" módon nyilatkoznak. Ha továbbhárítják, akkor speciel teljesen mindegy.
Várjuk ki a végét, mert szokásos módon a hávégé nevű dezinformációs média legfeljebb féligazságokat ír.

2012. május 15., 05:30 Vitriol József

ugye milyen jó a mi kedves vezetőnk? Ő mindig gondol a zemberekre....:DDD

2012. május 15., 01:13 Bertli Dávid

Ó, és milyen stílusosan párhuzamos, ahogy Rogán Toncsi nyilatkozata épp ma lepte el az újságot: "Kiszámítható adópolitika." ( http://velemenyvezer.blog.hu/2012/05/14/fidesz_adok_2013-tol_mas_vilag_jon )

2012. május 14., 22:26 Bogyó és Babóca

Ez egyre jobb.
Ezt is simán áthárítják és jól bealapoznak a 4. szolgáltatónak. Akik ugyanolyan magas áron nyomják majd a szolgáltatást (mindenki ismeri azt hiszem az állami szolgáltatások költséghatékonyságát).
Időnként majd ki kell segíteni pár milliárddal hogy jó tuti legyen a dolog.
Aztán 2-3 év múlva beugranak az első büntik a bírósági eljárások után és megnézhetjük magunkat. De mivel az már a választások után lesz Vitya magasról tesz rá a következő 2 évben.:-)
Hát ha nekem lenne sok milliárd Eurom, és döntenem kellene hova teszem a beruházásomat valószínűleg nem Magyarország és nem is Szlovákia lenne az. Bár Fico még nem szállt ennyire magától, mint a Vitya és Matolcsi. Ezek szándékosan arra mennek hogy kinyírjanak mindenkit a Pasternak féle buzikon kívül.
És persze a bankadót se hárították át!:-)
Ennyire hülyének nézik az embereket. Beszarás. Rájöhetne már Vitya rajongótábor, hogy minden adót a lakosság fizet. A cégek ugyanis egyenlőre még nem tudnak lóvét nyomtatni, úgyhogy csak és kizárólag a lakossági tranzakciókon tudnak bármiféle profitot elérni. Na itt a csoda lényege. Nem adó van (nincs megszorítás--ezt ma mondta az egyik államtitkár a parlamentben--éppen csak azt nem tette hozzá hogy dübörög a gazdaság), hanem a cégeken keresztüli infláció.
Reálbér ugyanaz, de a szeretett cigányvajda örjönghet majd 10.23-kor hogy a rohadt multik, meg a még szemetebb bankok.
Gratulálok! Rövidtávú politikai célok teljesítése kipipálva!

További 24 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Orbán kérte, hogy az adó a telekomcégeket terhelje
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
összes részvény árfolyama »
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X