szerző:
MTI

Miközben az Európai Unió azon gondolkodik, hogyan tudná elősegíteni tagállamai gazdaságának növekedését, Norvégiában éppen az a baj, hogy a szárnyaló olajbevételek túlságosan meglódították gazdaságot, erősítik a norvég koronát és ezzel visszafogják az exportot.

Az idén a norvég gazdaság - a kormányzati várakozások szerint - 2,75 százalékkal nő, jövőre pedig 3 százalékkal bővül.

A pénzügyminisztérium kedden azt közölte, hogy a gazdaság visszafogása érdekében  az idei költségvetés számára még tavaly jóváhagyott 122 milliárd koronás olajbevételeket 6 milliárd koronával csökkentik.

A tartósan magas olajárak miatt Norvégia hatalmas bevételekre tesz szert  a kőolajból, de ezeket a gazdaság túlhevülésétől tartva nem tudja otthon elkölteni. Norvégiában az idén 3,25 százalékos átlagos munkanélküliséget várnak, szemben a 10,2 százalékos uniós átlaggal.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!