Már a görög drachmára készül fű alatt Európa

2012. május 18., péntek, 14:57 • Utolsó frissítés: 2012. május 18., péntek, 17:45
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ;

Az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank már dolgozik egy készenléti terven arra az esetre, ha Görögország végül tényleg kilép az euróövezetből – ezt egy magas rangú uniós tisztviselő ismerte el, most először. A német kormány is készül a görögök távozására, és ezt áttételesen elismerte egy pénteki tájékoztatón a német pénzügyi tárca szóvivője is – írja a portfolio.hu.

Karel De Gucht kereskedelmi EU-biztos a holland Der Standaard című lapnak adott interjúban ismerte el, hogy az Európai Bizottság és az EKB szakértői már készülnek a görögök távozására. Hozzátette azonban, hogy most szerinte már nincs veszélyben az euró, nem kell dominóhatástól tartani úgy, mint másfél éve. A kérdés már csak az, hogy az újabb görög választásokig az Európai Központi Bank milyen feltételekkel vállalja a görög bankok likviditásának fenntartását – jegyezte meg.

A német pénzügyminisztérium szóvivője egy pénteki tájékoztatón a görögök esetleges kilépéséről szóló kérdésre úgy reagált, hogy a kormánynak minden eshetőségre fel kell készülnie ebben az ügyben. Ezzel áttételesen elismerte, hogy a német kormány is készül a görögök esetleges távozására. Pénteken reggel a német kancellár telefonon beszélt a görög államfővel, és jelezte neki, hogy a németek egy működőképes görög kormány felállásában érdekeltek – emlékeztetnek a portfoloi.hu cikkében.

A Handelsblatt című német lap szerint létezik egy elemzés, amelyet a német kormánynak készítettek a görögök távozásának esetleges költségeiről. Ez körülbelül 80 milliárd eurót jelentene: a görögök a kilépéssel megtagadnák ugyanis az első nemzetközi hitelcsomaggal a nekik adott hitel törlesztését, valamint a negatív pénzügyi hatások korlátozása érdekében a németeknek meg kellene erősíteni az eurózóna állandó válságkezelési alapját, az ESM-et.

A terv összességében jelentősnek, de kezelhetőnek mutatja be a görögök távozásának német államra gyakorolt közvetlen költségeit. Érdemes azonban megjegyezni, hogy tegnap a tekintélyes német Ifo kutatóintézet vezetője, Hans-Werner Sinn arra figyelmeztetett, hogy mindent egybevéve akár 1000 milliárd euróba is kerülhet a németeknek a görögök kilépése.

A Bank of England elnöke szerdán jelezte azt, hogy a brit jegybank ugyancsak vészforgatókönyvekkel készül a görögök esetleges kilépésével kapcsolatban. Sir Mervyn King, a Bank of England kormányzója újságíróknak azt mondta: a bank, a pénzügyminisztérium és a brit pénzügyi szolgáltatási felügyelet "már jó ideje egyeztetéseket folytat" az euróövezettel kapcsolatos készenléti tervekről. Részleteket azonban nem közölt ezzel kapcsolatban.

A The Times című lap pénteken közölt információi szerint megkezdte az előkészületeket a legnagyobb brit bankjegynyomda arra az estre, ha Görögország visszatérne a drachmához. A De La Rue nevű, bankjegynyomtatásra szakosodott brit vállalat 150 ország számára állít elő bankjegyeket, és egyebek mellett az angol fontot és az eurót is nyomtatja. A cég már felkérte szakértői stábját az esetleges új görög bankjegyekben használatos biztonsági szálak lehetséges típusainak kiválasztására.

Nyugdíj: sokakat aggaszt, kevesen lépnek
Nyugdíj: sokakat aggaszt, kevesen lépnek

Az elöregedő társadalomnak nem csak Magyarországon, de egész Európában is komoly gazdasági hatásai lesznek.

Hirdetés


Már a görög drachmára készül fű alatt Európa
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
AJÁNLAT
„Virágzó üzlet” az Aquincum Hotel Budapest szállodában

A ”Virágzó üzlet” egy küldetés: feleleveníteni mindazt, amit az Aquincum név mindig is jelentett, magas minőséget mind a konferenciák szervezése, lebonyolítása, mind a vendéglátás terén.

HIRDETÉS
összes részvény árfolyama »
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X