szerző:
hvg.hu

Az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank már dolgozik egy készenléti terven arra az esetre, ha Görögország végül tényleg kilép az euróövezetből – ezt egy magas rangú uniós tisztviselő ismerte el, most először. A német kormány is készül a görögök távozására, és ezt áttételesen elismerte egy pénteki tájékoztatón a német pénzügyi tárca szóvivője is – írja a portfolio.hu.

Karel De Gucht kereskedelmi EU-biztos a holland Der Standaard című lapnak adott interjúban ismerte el, hogy az Európai Bizottság és az EKB szakértői már készülnek a görögök távozására. Hozzátette azonban, hogy most szerinte már nincs veszélyben az euró, nem kell dominóhatástól tartani úgy, mint másfél éve. A kérdés már csak az, hogy az újabb görög választásokig az Európai Központi Bank milyen feltételekkel vállalja a görög bankok likviditásának fenntartását – jegyezte meg.

A német pénzügyminisztérium szóvivője egy pénteki tájékoztatón a görögök esetleges kilépéséről szóló kérdésre úgy reagált, hogy a kormánynak minden eshetőségre fel kell készülnie ebben az ügyben. Ezzel áttételesen elismerte, hogy a német kormány is készül a görögök esetleges távozására. Pénteken reggel a német kancellár telefonon beszélt a görög államfővel, és jelezte neki, hogy a németek egy működőképes görög kormány felállásában érdekeltek – emlékeztetnek a portfoloi.hu cikkében.

A Handelsblatt című német lap szerint létezik egy elemzés, amelyet a német kormánynak készítettek a görögök távozásának esetleges költségeiről. Ez körülbelül 80 milliárd eurót jelentene: a görögök a kilépéssel megtagadnák ugyanis az első nemzetközi hitelcsomaggal a nekik adott hitel törlesztését, valamint a negatív pénzügyi hatások korlátozása érdekében a németeknek meg kellene erősíteni az eurózóna állandó válságkezelési alapját, az ESM-et.

A terv összességében jelentősnek, de kezelhetőnek mutatja be a görögök távozásának német államra gyakorolt közvetlen költségeit. Érdemes azonban megjegyezni, hogy tegnap a tekintélyes német Ifo kutatóintézet vezetője, Hans-Werner Sinn arra figyelmeztetett, hogy mindent egybevéve akár 1000 milliárd euróba is kerülhet a németeknek a görögök kilépése.

A Bank of England elnöke szerdán jelezte azt, hogy a brit jegybank ugyancsak vészforgatókönyvekkel készül a görögök esetleges kilépésével kapcsolatban. Sir Mervyn King, a Bank of England kormányzója újságíróknak azt mondta: a bank, a pénzügyminisztérium és a brit pénzügyi szolgáltatási felügyelet "már jó ideje egyeztetéseket folytat" az euróövezettel kapcsolatos készenléti tervekről. Részleteket azonban nem közölt ezzel kapcsolatban.

A The Times című lap pénteken közölt információi szerint megkezdte az előkészületeket a legnagyobb brit bankjegynyomda arra az estre, ha Görögország visszatérne a drachmához. A De La Rue nevű, bankjegynyomtatásra szakosodott brit vállalat 150 ország számára állít elő bankjegyeket, és egyebek mellett az angol fontot és az eurót is nyomtatja. A cég már felkérte szakértői stábját az esetleges új görög bankjegyekben használatos biztonsági szálak lehetséges típusainak kiválasztására.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!