szerző:
hvg.hu

A múlt hétvégén elhunyt Zwack Péter rendkívül fontosnak tartotta azt, hogy bármilyen környezetbe is kerüljünk, mindig meg tudjunk maradni egyszerű embernek. A 2008 óta a Zwack Unicum Nyrt. tiszteletbeli elnöki posztját betöltő egykori üzletember szerint meg kell tanulnunk azt, hogy mi irányítsuk saját életünket. Saját kudarcainkat pedig csak pozitív és önbizalommal teli gondolkodással tudjuk legyőzni.

"Anyám bohém volt, apám pedig spártai szigorral nevelt minket, így az életben nem vettem magam komolyan, ez az, ami megmentett" - mondta Zwack Péter 2010. januárjában egy TEDx Danubia előadáson, ahol a lánya, Zwack Izabella kérdezte őt életéről és pályafutásáról.

Az Unicumot mindenképp meg kellett őrizni

A vasárnap 85 éves korában elhunyt Zwack Péter a két évvel ezelőtti interjún sokat mesélt életének hányattatásairól is. Az üzletember felelevenítette, hogyan emigrált családjával 1947-ben az Egyesült Államokba, milyen munkákat (pl. porszívóügynök) végzett annak érdekében, hogy meg tudjon élni. Az előadáson Zwack kijelentette, hogy ő tulajdonképpen egy túlélő, a sorsnak köszönhetően tudott eddig eljutni, de mindig egy cél lebegett a szeme előtt: az Unicumot és a Zwack nevet meg kell őrizni.

©

A külföldi évek felelevenítése után a hazatelepülés is fontos mérföldkőnek számított a Zwack család életében. Zwack Péter elmondta, hogy a 1987-es hazatérés is egy véletlennek köszönhető, be kell hogy vallja, honvágya egyáltalán nem volt. "Annyira utáltam a szocializmus szót, hogy semmi kedvem sem volt hazajönni" - fejtette ki az üzletember. Ugyanakkor egyszer csak felhívta Demján Sándor, aki akkor még a Magyar Hitelbank elnöke volt, és azt mondta, "Zwack úr, jöjjön haza, nekünk olyan példákra van szükségünk, mint amit Ön képvisel, a szocializmus pedig már teljesen megváltozott". Vörös szőnyeggel, fekete Mercikkel várták őket a repülőtéren, utána pedig egyből elmentek Demjánhoz, akivel megittak egy igazi, a Zwack család által Olaszországban készített, és egy szocialista Unicumot. "Demján akkor megkérdezte, hogy nem akarok-e megjelenni aznap este a tévében? Mondtam, hogy miért is ne" - tette hozzá Zwack. Másnap reggel több mint 200-an várták a Hilton szálloda előtt. "Én igazából akkor döbbentem rá, hogy nekem itt van a hazám" - mondta el Zwack Péter, aki az üzletemberek közül elsőként döntött úgy, hogy végleg hazatelepül.

Kudarc ellen a reggeli hideg zuhany a fegyver

Az üzletember szerint az egyetlen kudarc az életben az, hogy nem próbáljuk meg azt, amiben hiszünk. Zwack úgy vélte, hogy az egész magyar depresszió, a magas öngyilkossági ráta alapja az, hogy a magyar emberek nem hisznek magukban, és félnek kudarcot felvállalni. Ekkor pedig jön a félelem. "Van egy firenzei barátom, aki egyszer azt mondta, hogy minden reggelt egy hideg zuhannyal kell indítani. 15 éve minden reggel én is így teszek, egy szörnyű élmény, de utána már rendben indul a napom" - fejtette ki az üzletember. Emellett az is hihetetlen fontos, hogy az önbizalmunkat megfelelő szinten tartsuk. "Csakúgy, mint Cassius Clay (ismertebb nevén Muhammad Ali - a szerk.) híres bokszoló, én is minden reggel kimegyek a fürdőszobába és beleordítok a tükörbe: erős, gyönyörű és legyőzhetetlen vagyok!" - világított rá erre a praktikára Zwack.

A mániás Zwack

A siker receptje az üzletember számára az, hogy amit a fejébe vesz, azt meg is csinálja. "Meg kell tanulni azt, hogy ne az élet irányítson téged, hanem te az életet" - fejtette ki Zwack. Eközben pedig arra is figyelni kell, hogy ne a piac diktáljon nekünk, hanem mi diktáljunk a piacnak. "Azt mondta rólam az egyik legjobb barátom, hogy a Zwack Péter az, aki öt perc alatt egy ötletet mániává tesz" - érzékeltette munkabírását az üzletember.

A Zwack Unicum tiszteletbeli elnöke az interjút azzal fejezte be, hogy ő nagyon örül, hogy lánya, Izabella és fia, Sándor is bármilyen környezetbe kerültek, mindig megmaradtak egyszerű embernek, és ő ezt tudja tanácsolni mindenkinek. "Meg kell maradni egyszerű embernek, embernek, embernek... mást nem is tudok mondani" - zárta sorait Zwack Péter.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!